CGO: Evropske i antifašističke vrijednosti se moraju njegovati

Saradnica na programima Tamara Milaš je dodala da je Crna Gora prilično zaokružila zakonodavni i institucionalni okvir koji treba da doprinese stvaranju ambijenta u kojem će se primjenjivati evropski standardi
76 pregleda 2 komentar(a)
Tamara Milaš, Foto: CGO
Tamara Milaš, Foto: CGO
Ažurirano: 08.05.2016. 16:38h

Povodom 9. maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, Centar za građansko obrazovanje (CGO) naglašava da se razvoj crnogorskog društva mora zasnivati na evropskim i antifašističkim vrijednostima.

"Evropskim ugovorima je predviđeno da članstvo u EU može da zatraži bilo koja evropska zemlja koja poštuje zajedničke vrijednosti. Na putu ka EU Crne Gora ostvaruje napredak u tehničkom smislu, ali suštinski ćemo prepoznavati tek kad u crnogorskom društvu budu živjele evropske i antifašističke vrijednosti poput slobode, mira, bezbijednosti, tolerancije, solidarnosti, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava", kazala je saradnica na programima Tamara Milaš.

Ona je dodala da ne tako davna crnogorska prošlost ne smije biti zaboravljena, a crnogorske vlasti i društvo se moraju sa njom suočiti, što uključuje procesuiranje zločinaca, pravdu za žrtve i izgradnju kulture sjećanja.

"Takođe, neophodno je kroz formalni obrazovni sistem stvoriti mogućnost da djeca i mladi uče o svim zlodjelima fašističke ideologije iz prošlosti, kako se ti zločini ne bi zaboravili ili kao takvi ikada više ponovili. Ovo je i u skladu sa očekivanjima koje EU ima od Crne Gore i njenim politikama preveniranja konflikata kroz djelotvorno suočavanje sa prošlošću. Na žalost, i širom Evrope danas imamo zabrinjavajuće, iako još srećom slabe, pojavne oblike fašizma i šovinizma koji nas upozoravaju na važnost čuvanja evropskih i antifašističkih vrijednosti", kazala je Milaš.

Ona je dodala da je Crna Gora prilično zaokružila zakonodavni i institucionalni okvir koji treba da doprinese stvaranju ambijenta u kojem će se primjenjivati evropski standardi.

"Međutim, zabrinjava velika diskrepanca između proklamovane politike na jednoj strani i prakse, na drugoj strani. Time se ograničava inkluzivnost u društvu inače skromnih ljudskih resursa, ali i produbljuju razlike i nastavlja diskriminacija ne malog broja građana i građanki na osnovu ličnih svojstava. Naravno, decenijama nagomilani problemi se ne mogu ni lako ni brzo riješiti. Zato je Crnoj Gori neophodan sadržajan i na argumentima zasnovan društveni dijalog među neistomišljenicima, uporan, sistemski, stručan i organizovan rad različitih dijelova društva, posebno institucija sistema, kako bi se obezbijedio trajni mir, politička stabilnost i prosperitet svih građana i građanki. A evropske integracije ostaju najefikasniji motor promjena u Crnoj Gori i garancija da ćemo državu urediti na način da u njoj budu svi jednaki pred zakonom. CGO koristi priliku da, obilježavajući Dan Evrope i Dan borbe protiv fašizma, čestita svima koji predano doprinose da evropske vrijednosti nađu svoje mjesto u Crnoj Gori jer je to često nepopularan i težak poduhvat koji zahtijeva puno ličnih odricanja i žrtvi. Takođe, CGO apeluje na donosioce odluka da učine dodatne napore kako bi osim tehničkih reformi doprinijeli vrijednosnom oblikovanju crnogorskog društva, i posljedično zamjeni politički zarobljenih institucija onima sa onima koje su profesionalne, funkcionalne i odlučne da uspostave funkcionalnu vladavinu prava", zaključila je Milaš.

Bonus video: