CGO: Hapšenja ne mogu biti podstrek za jačanje medijskog profesionalizma

"Posljednji slučajevi novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, a ranije i novinarke Anđele Đikanović, ukazuju na elemente zloupotrebe ovakvog djelovanja Tužilaštva", navodi se u saopštenju
941 pregleda 2 komentar(a)
Damir Nikočević, Foto: BalŠa RakoceviĆ
Damir Nikočević, Foto: BalŠa RakoceviĆ
Ažurirano: 13.01.2020. 13:38h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog sve češćeg privođenja novinara na osnovu procjene da informacije koje objavljuju utiču na širenje panike i nereda, navodi se u njihovom saopštenju.

"Posljednji slučajevi novinara Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, a ranije i novinarke Anđele Đikanović, ukazuju na elemente zloupotrebe ovakvog djelovanja Tužilaštva", navodi se u saopštenju.

U saopštenju CGO objašnjava se da za kršenje profesionalnih standarda postoje samoregulatorni i regulatorni mehanizmi, dok ovako restriktivan pristup može biti predmet zloupotrebe i predstavlja prijetnju ne lažnim vijestima, već slobodi izražavanja.

Istovremeno, CGO poziva sve medije i zaposlene u medijima da poštuju Kodeks novinara Crne Gore. I sami smo imali negativno iskustvo tokom 2018. godine kada smo bili mete neviđene negativne kampanje sa morem lažnih vijesti jednog dijela medija. Stoga, apelujemo da se svi novinari vode dužnom novinarskom pažnjom, profesionalnim standardima i da provjeravaju informacije koje objavljuju, kaže se u saopštenju.

Na drugoj strani, navodni ili stvarni novinarski propusti ili greške ne smiju biti razlog da se kroz pozivanje na odgovornost za ovo krivično djelo ulazi u polje slobode izražavanja. Posebno se mora biti oprezan kad se na odgovornost pozivaju novinari ili građanski aktivisti kojima Evropski sud za ljudska prava u Strazburu priznaje status javnih čuvara (public watchdog), navodi se u sopštenju.

Kako dalje saopštavaju, krivično-pravni teoretičari paniku definišu kao iznenadno i značajnije uznemirivanje građana i osjećaj sigurnosti jačeg intenziteta prouzrokovano istragom zbog iznijete informacije. Budući da se radi o vrlo osjetljivoj oblasti slobode izražavanja, veoma je važno da Tužilaštvo i sud u svakom pojedinačnom slučaju, te u skladu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sprovedu tzv. trodjelni test i valjano obrazlože svaki od njegovih segmenata.

Primjena najboljih evropskih standarda, kojima i naše zakonodavstvo daje primat, izuzetno je važna kako ne bi došli u situaciju da se institucionalna moć Tužilaštva rutinski koristi u ograničenju svakog vida izražavanja koji nije po volji određenim centrima moći, a čije smo naznake dobili i kroz neke druge primjere ovih dana. Takođe, ovo može biti i indirektna skrivena prijetnja prema kritički orijentisanom dijelu javnosti, saopšteno je iz CGO.

Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih stubova vladavine prava i indikator čiji se razvoj mjeri kroz proces evropskih integracija Crne Gore. CGO poziva na dodatan oprez sve aktere kako ne bi, u već usijanoj atmosferi nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, uticali na podizanje dodatnih tenzija, zaključeno je u saopštenju koje potpisuje Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje.

Bonus video: