CGO: Lideri odgovorni što nema presuda za "Oluju"

„Oluja” je ostala zločin za koji do danas niko nije odgovarao, raditi na kažnjavanju počinilaca, navode iz CGO
73 pregleda 9 komentar(a)
Oluja, CGO, Foto: CGO
Oluja, CGO, Foto: CGO
Ažurirano: 04.08.2018. 07:06h

Apelujemo i na političke lidere država regiona da posvećenije rade na saradnji koja uključuje i utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i procesuiranje, njihovo ugrađivanje u obrazovne programe, njegovanje kulture sjećanja, suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili, ali i kako bi se uticalo i da se oni nikada više ne ponove, poručila je Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM.

Prije 23 godine, napadom na Knin, 4. avgusta 1995, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine.

U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja” izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini. Za nekoliko dana protjerano je oko 250.000 ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije, a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani, podsjeća CGO.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava do kraja 1995. ubijeno je oko 400 Srba koji su ostali u svojim kućama. „Oluja“ je ostala zločin za koji do danas niko nije odgovarao, jer je ukinuta presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je 2011. osudio generala Antu Gotovinu, komandanta operacije “Oluje” na 24 godine, a generala Mladena Markača, zapovjednika Specijalne policije MUP-a Hrvatske, na 18 godina zatvora.

U presudi se konstatuje da su oni, zajedno sa više zvaničnika, uključujući i predsjednika Franja Tuđmana, učestvovali u zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio trajno uklanjanje srpskog stanovništva.

Godinama u regionu organizacije civilnog društva i eksperti ukazuju da procesi za ratne zločine, koji se vode pred sudovima opšte nadležnosti, pate od pravnih nedostataka a da se pravosuđe rukovodi više politikom nego pravom. Procesuiranje ratnih zločina mora biti neselektivno”, upozorava Milaš.

Bonus video: