CGO podnio prijavu UPI: Nacija nevažna ako se padne test

Bulatović: Kako su i na osnovu kojih dokaza utvrdili koji je kandidat koje nacionalnosti
94 pregleda 21 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2017. 20:57h

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević predložila je hitno pokretanje postupka inspekcijskog nadzora nad upisom kandidata u Policijsku akademiju za školsku 2017/18.

Uljarević je juče Upravi za inspekcijske poslove poslala predlog za pokretanje tog postupka, zbog upisa polaznika koji nijesu položili testove.

Direktor PA Boban Šaranović ove školske godine na PA nezakonito je upisao 12 polaznika koji nijesu prošli provjere znanja i psihofizičkih sposobnosti i nijesu ispunili standarde.

Većina njih pripadnici su manjinskih naroda.

U dopisu koji je Uljarević poslala Upravi za inspekcijske poslove, u koji su “Vijesti” imale uvidi, piše da su Pravilnikom o regrutaciji i selekciji kandidata za više stručno obrazovanje određena pravila upisa na PA.

Uljarević je UIP napisala da članovi 7 i 8 tog Pravilnika predviđaju opšte i posebne uslove, koje kandidati moraju ispunjavati da bi uopšte bili uzeti u razmatranje, a da je za prijem u tu višu stručnu školu potrebno zadovoljiti i kriterijume.

“Ti uslovi su: test opšteg znanja i informisanosti, test psihičke sposobnosti, test zdravstvene sposobnosti, test fizičke spremnosti. Takođe, istim Pravilnikom se predviđa da je procedura regrutacije i selekcije eliminacionog karaktera. To znači da ukoliko kandidat u nekom dijelu provjere i selekcije ne ispunjava jedan od predviđenih uslova - ne ispunjava ni uslove za upis na Policijsku akademiju, a samim tim se ne otvara ni prostor za kasniju primjenu principa afirmativne akcije”, ocijenila je Uljarević.

Šaranović je objasnio da je 12 polaznika upisano na osnovu principa afirmativne akcije, odnosno da su oni primljeni na zahtjev Ministarstva za manjinska prava. Takođe je naveo da su za upis prekobrojnih, a njih je bilo 38, dobili saglasnost MUP-a i Uprave policije.

Ministarstvo za manjinska prava Muhameda Zenke potvrdilo je da je Memorandum sa PA osnova za upis pripadnika manjinskih naroda, ne ulazeći u zakonitost toga. PUP je saopštio da je PA tražila saglasnost za upis prekobrojnih i ništa više.

Advokat i predsjednik Nezavisnog udruženja pravnika dr Nikola Bulatović rekao je “Vijestima” da princip afirmativne akcije u pravu ne znači ništa. “Postavljaju se pitanja kako su, na koji način i na osnovu kojih dokaza i dokumenata utvrdili u predmetu upisa polaznika u PA, koji je kandidat koje nacionalnosti. U Crnoj Gori ne postoji akt, odluka, rješenje ili potvrda... kojim se utvrđuje bilo čija nacionalnost”, kaže on za “Vijesti”.

Policijaka akademija, kao ni Ministarstvo za manjinska prava nijesu objasnili da li pozitivna diskriminacija znači prednost manjinama pod istim uslovima. Odnosno, da bi navedeni kandidati mogli da imaju prednost isključivo u slučaju da su položili prijemni.

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Vijestima” je ranije saopšteno da će Prosvjetna inspekcija provjeriti kako su upisani kandidati koji zadovoljili uslove konkursa.

Bonus video: