CGO predlaže osnivanje Memorijalnog centra Mamula

Milaš navodi da Crna Gora ima obavezu prema žrtvama i tekovinama antifašističke borbe
107 pregleda 2 komentar(a)
CGO, Mamula, Foto: CGO
CGO, Mamula, Foto: CGO
Ažurirano: 12.09.2015. 12:28h

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) danas je posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

Saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš navodi u saopštenju da Crna Gora ima obavezu prema žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja.

U tom kontekstu, CGO predlaže osnivanje Memorijalnog centra Mamula kao istinskog obilježja i trajnog pomena žrtvama, ali podsjetnika svim budućim generacijama o zločinu koji se tu desio

"Mamula je samo jedno od mjesta na teritoriji Crne Gore, gdje su počinjeni zločini tokom II svjetskog rata. Ono bi, kao i druga slična mjesta stradanja, moralo biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma. Time bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja, Cjelokupno crnogorsko društvo, a posebno institucije sistema, dužni su da se sjećaju svih zločina nad nedužnim civilima tokom ratova na prostoru Crne Gore, ali i da posvećeno rade na razvijanju kulture sjećanja i poštovanja, priznanja i suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili i kako bi se uticalo da se oni nikada više ne ponove", navodi se u saopštenju Milaš.

Bonus video: