CGO: Zbog Brisela fingiraju suđenja za ratne zločine

Organizacija “Amnesti internešnal” je nedavno upozorila da crnogorsko tužilaštvo ne radi dovoljno na procesuiranju slučajeva ratnih zločina iz devedesetih
82 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Milaš, Foto: Savo Prelević
Nataša Milaš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.08.2018. 14:45h

Tužilaštvo nedovoljno koristi mehanizme kojima bi moglo ubrzati procese za ratne zločine, što je obeshrabrujuće za proces suočavanja sa prošlošću, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Saradnik na programima CGO Tamara Milaš upozorila je da su tokom prošle godine odbačene sve krivične prijave vezane za slučajeve ratnih zločina.

“Postojeći mehanizmi kojima bi procesi vezani za ratne zločine mogli biti ubrzani se nedovoljno i neefikasno koriste. To je još jedan dokaz simuliranja reformskih zahvata crnogorskih institucija, koje umjesto produkcije mjerljivih rezultata statistikom pokušavaju zamaskirati da posvećeno rade na ispunjavanju postavljenih mjerila u okviru pregovaračkog poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava”, kazala je Milaš.

Organizacija “Amnesti internešnal” je nedavno upozorila da crnogorsko tužilaštvo ne radi dovoljno na procesuiranju slučajeva ratnih zločina iz devedesetih. Oni su poručili da je Tužilaštvo zabrinjavajuće sporo i da nije podignuta nijedna optužnica protiv policijskih službenika koji se sumnjiče za mučenje i progon Bošnjaka. Milaš je upozorila da su prethodni postupci za ratne zločine “kroz neodržive optužnice i fingirane sudske postupke rezultirali oslobađanjem većine optuženih”.

7 krivičnih prijava za ratne zločine odbačeno, a nije bilo novoformiranih predmeta. Ostale su neriješene prijave protiv sedam osoba, od čega protiv šest zbog krivičnog djela – genocid, a protiv jednog zbog krivičnog djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva

“Po pravilu se radilo samo o malom broju izvršilaca, a nikad o onima koji su bili na višem komandnom nivou. Nakon donošenja Strategije o istraživanju ratnih zločina, koja je ništa drugo do izraz potrebe dokazivanja pred Evropskom komisijom, Specijalno tužilaštvo je tokom 2015. pokrenulo nove istrage i formiralo sedam predmeta zbog krivičnih djela koja se odnose na ratne zločine. Nije trebalo dugo da se pokaže da su nove istrage pokrenute kako bi se napravio privid u odlučnosti Tužilaštva da se bori protiv nekažnjivosti ratnih zločina”, tvrdi Milaš.

Ona je upozorila da je to suprotno Izvještaju o naporetku u kome EK traži “proaktivniji pristup u cilju efikasnih istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja ratnih zločina”. Milaš je pozvala nadležne institucije da preispitaju odbačene odluke i procesuiraju sve slučajeve ratnih zločina koji su počinjeni u Crnoj Gori.

Bonus video: