Cimbaljević uživo iz Kanade: Tužno je da LGBT osobe i dalje ne mogu slobodno da šetaju CG ulicama

Cimbaljević je danas tokom Facebook uključenju uživo kazao da je šokiran događanjima i činjenicom da pripadnici LGBT populacije još ne mogu da šetaju crnogorskim ulicama, a da ne budu maltretirani i da ih neko ne vrijeđa
269 pregleda 82 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Screenshot (Facebook)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 12.01.2016. 08:22h

Zdravko Cimbaljević, prvi javno deklarisan gej iz Crne Gore, koji sada živi u Kanadi, gdje je dobio politički azil, osudio je napad na aktivistu i izvršnog direktora NVO "LGBT Forum progres" Stevana Milivojevića.

Milivojevića su juče napale dvije osobe, zadajući mu više udaraca u predjelu lica.

Cimbaljević je danas tokom Facebook uključenju uživo kazao da je šokiran događanjima i činjenicom da pripadnici LGBT populacije još ne mogu da šetaju crnogorskim ulicama, a da ne budu maltretirani i da ih neko ne vrijeđa.

Hajde da razgovaramo...

Posted by Zdravko Cimbaljevic on Monday, January 11, 2016

On je kazao i da to govori da Crna Gora nije prva na Balkanu kada su u pitanju ljudska prava.

"Zato sam ja tu gdje jesam", podsjetio je Cimbaljević, koji je tokom svog djelovanja kao aktivista LGBT pokreta, bio meta brojnih napada, zbog čega je i zatražio azil u Kanadi.

Tada je kanadski imigracioni odbor dao mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatalo ispoljenu mržnju, nasilje i prijetnje.

Cimbaljević je u današnjem uključenju kazao da ako se nekom ne sviđate, to ne znači da treba da budete napadnuti.

"Nažalost, to se dešava Stevanu, to se dešava bilo kome ko se zalaže za ljudska prava, prava manjina, onih koji su drugačiji... to se desilo meni", kazao je on.

Prvi javno deklarisani gej iz Crne Gore kazao je da je LGBT zajednica u toj zemlji jaka, ali ne dovoljno da se suprotstavi takvoj mržnji.

"Vidio sam juče da su mnogi komentarisali moj slučaj sa sportskim komentatorom Nebojšom Šofrancem, navodeći da mi nije on slao prijeteće poruke, da on nije takva osoba, te da je u pitanju lažni Facebook profil. Ja za dvije godine od kada se to desilo nijednom nisam čuo reakciju Šofranca", kazao je Cimbaljević, dodajući da mu je žao ako je Šofranac žrtva, te da je, ako je neko iskoristio njegov identitet, očekivano bilo da za protekle dvije godine novinar saopšti da nije bio on u pitanju.

Ukoliko imate pitanja za Zdravka CImbaljevića, možete se uključiti u prenos uživo na njegovoj Facebook stranici.

Bonus video: