„Cineplex” odustao od Budve

Lokalna uprava metropole turizma još traži partnera za posao opremanja i adaptacije nove bioskopske sale u centru „TQ Plaza“
113 pregleda 4 komentar(a)
Plaza, TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Plaza, TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.05.2013. 19:03h

Do prve projekcije filma, nakon gotovo deceniju od kada je metropola turizma ostala bez bioskopa, Budvanima će biti potrebno još strpljenja, jer će morati da čekaju još najmanje godinu.

Za sada niko nije ozbiljno zainteresovan da opremi opštinski prostor i napravi modernu bioskopsku salu u poslovno-stambenom centru „TQ Plaza“.

Budvanski bioskop prestao je da radi nakon što je privatizovan “Zeta film”, a zgrada u centru grada, u kojoj se nalazila bioskopska sala, pretvorena u diskoteku, poslovne prostore i kazino.

Priča je aktuelizovana prošle godine, kada je Opština pokrenula inicijativu da kroz privatno javno partnerstvo sa zainteresovanom kompanijom ustupi na petnaestogodišnji period prostor u „TQ plazi“, koji bi bio adaptiran u bioskop.

Međutim, jedini zainteresovani, „Cineplex“, sa kojim se ušlo u ozbiljne pregovore, nije pronašao poslovni interes.

“Aktuelnost teme otvaranja bioskopa u Budvi ne jenjava, sa punim pravom. Svjesni smo toga da je postojanje bioskopa danas nešto što se podrazumjeva kao osnovna ponuda u civilizacijskom društvu”, kazala je menadžerka Opštine Budva Milena Marović-Bogdanović.

Ona je ponovila da je Opština, sa svoje strane, preduzela sve pripremne radnje.

“Prostor je opredijeljen u centru ’TQ Plaza’ i potrebno ga je, u skladu sa tehnologijom savremenih sala, prilagoditi i, naravno, opremiti svom neophodnom tehnikom. Zato smo u prethodnom periodu kontaktirali više renomiranih kuća koje se bave ovom djelatnošću, među kojima se ozbiljnošću i zainteresovanošću istakao ’Cineplex’, koji posjeduje čitav lanac multipleksa na prostorima bivše Jugoslavije”, istakla je Marović-Bogdanović.

Međutim, kako je rekla, nakon dužih pregovora i sastanaka, koji su u više navrata podrazumjevali i obilazak tog prostora u Budvi, još nema konkretnih rezultata koje bi mogli da saopšte građanima.

“Prvi razlog je taj što ova kuća sada prolazi kroz transformaciju vlasništva, a drugi što u ovom projektu izgleda ne pronalazi finansijski interes jer, bez obzira što se radi o maloj sali sa najviše 120 raspoloživih mjesta, postoji bojazan da čak ni ona ne bi bila popunjena svakog dana u zimskom periodu, što je jedan od osnovnih uslova njihovog poslovanja. S obzirom na to da u budžetu za 2013. godinu nijesmo opredijelili sredstva za kupovinu opreme i završetak tehničkih radova u bioskopskoj sali, ukoliko ne pronađemo zainteresovani subjekat za koncesiju prostora, ostaje da se opredijelimo do 2014. da li ćemo u ovaj značajan projekat ući sistemom privatno-javnog partnerstva ili eventualno sami, sopstvenim finansijama”, ocijenila je Marović-Bogdanović.

Menadžerka grada se nada rješenju koje će biti najpovoljnije za Opštinu, ali i najkvalitetnije i najbrže za sve građane i posjetioce koji moraju da imaju takav vid kulturno-zabavne ponude.

Riječ je o prostoru od oko 800 kvadrata u “TQ plazi”, na prvom spratu, koji je od početka opredijeljen za bioskop, a pripao je Opštini na osnovu ugovora o zajedničkom poslu oko izgradnje poslovno - stambenog centra.

Grad nekada imao tri filmska preduzeća

Budva je pedesetih godina prošlog vijeka imala tri filmska preduzeća - “Lovćen film”, “Mediteran film” i “Zeta film” koji, iako su bili nosioci filmske industrije, nažalost, više ne postoje.

„Zeta film Budva“, preduzeće koje se bavilo proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova, do 1991. godine proizvelo je 25 dokumentarnih, tri animirana i devet igranih filmova u koprodukciji. Za crnogorsko i jugoslovensko tržište uvezlo je 891 dugometražni film.

Bonus video: