Čirgić kreće da prima prve brucoše

Profesori i studenti Odsjeka za crnogorski jezik su ocijenili da je osnivanje ovog fakulteta politička odluka
52 pregleda 11 komentar(a)
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2014. 19:11h

Novoosnovani Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, koji će voditi Adnan Čirgić i koji će biti direktno pod okriljem ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića, a ne Univerziteta CG, oglasiće tokom jula prijem prve generacije studenata. “Vijestima” je iz Ministarstva prosvjete rečeno da će među predavačima biti i slavistički kadar iz regiona.

Na pitanje zašto je otvoren ovaj fakultet kada postoji Odsjek za crnogorski jezik pri Filozofskom fakultetu u Nkšiću, iz ministarstva je “Vijestima” citirana odluka Vlade da je razlog “stvaranje naučnog potencijala koji će se baviti izučavanjem crnogorskog jezika, kao i obezbjeđivanjem adekvatnog nastavnog kadra za obrazovanje crnogorskih đaka i studenata iz crnogorskog, službenog jezika u našoj zemlji”.

“Postupak akreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost već je završen, a ustanova posjeduje licencu za rad”, dodali su iz ministarstva.

Profesori i studenti Odsjeka za crnogorski jezik su ocijenili da je osnivanje ovog fakulteta politička odluka, koja je još besmislenija jer dolazi u vrijeme kada Univerzitet CG nema novca i mora da otpušta doktore nauka.

Bonus video: