Čišćenjem otpada oko Gornjepoljskog vira počelo prikupljanje potpisa za zelenu Zetu

“Zeta je možda prva rijeka koja će imati neki nacionalni značaj i svi smo tu da damo doprinos ostvarenju tog cilja”, kazao je direktor “Ozona”, Aleksandar Perović
972 pregleda 0 komentar(a)
Perović i Čabarkapa, Foto: NVO Ozon
Perović i Čabarkapa, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 20.04.2019. 15:13h

Akcijom uklanjanja otpada u okruženju Gornjepoljskog vira, u sjevernom dijelu Nikšićkog polja, Ekološki pokret "Ozon" uz podršku WWF „Adria“, započeo je prikupljanje potpisa građana za inicijativu „Za Zelenu Zetu“. Cilj inicijative je zahtjev za izradu studije zaštite voda Gornje Zete koji će biti upućen lokalnoj upravi Nikšić kako bi se počela procedura za stavljanje pod odgovarajući vid zaštite pomenute rijeke. Lokalne uprave Podgorice i Danilovgrada su prije nekoliko dana sa predstavnicima nevladinih organizacija potpisali memorandum o razumijevanju u cilju zaštite, unaprjeđenja i održivog upravljanja rijekom Zetom.

“Zeta je možda prva rijeka koja će imati neki nacionalni značaj i svi smo tu da damo doprinos ostvarenju tog cilja”, kazao je direktor “Ozona”, Aleksandar Perović.

Istakao je zadovoljstvo što su dobili podršku lokalnih uprava Glavnog grada i Danilovgrada, kao i Opštine Nikšić koja je, kako je kazao, prepoznala važnost zaštite Zete.

Menadžer Opštine Nikšić, Živko Kecojević, kazao je da će inicijativu “Ozona” ozbiljno razmotriti i sagledati mogućnosti da se uradi dobar projektni zadatak po tom pitanju.

“Sada ne mogu da kažem hoćemo li ili nećemo pristupiti izradi te studije, jer to ne zavisi samo od jednog faktora, već od mnogo njih. Nama kao gradu je interesantno da zaštitimo životnu sredinu. Tu moramo imati dosta prioriteta. Znamo da nam je najveći problem rješavanje pitanja komunalnog otpada i na tome radimo zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma“, kazao je Kecojević.

Milija Čabarkapa iz WWF “Adria” istakao je da ta organizacija snažno podržava inicijativu koju sprovodi “Ozon” za zaštitu rijeke koja je istorijski i kulturološki značajna za cijelu Crnu Goru.

„Rijeka Zeta godinama unazad trpi višedecenijsko zagađenje koje potiče iz različitih izvora. U prvom redu to su komunalne i industrijske otpadne vode. Takođe, u samoj rijeci možemo vdjeti određene količine čvrstog komunalnog otpada koji stvara značajne pritiske na njen eko sistem “, kazao je Čabarkapa.

Čabarkapa je istakao da će se raditi na procjeni značaja rijeka koje imaju veliku biodiverzitetsku važnost, pejzažne i ambijentalne vrijednosti, koje su istorijski i kulturološki značajne za Crnu Goru i na kojima se može ostvariti ekonomski i ekološki opravdana turistička valorizacija, a sve u cilju njihove trajne zaštite.

Gornjepoljski vir je estavela koja od novembra do maja funkcioniše kao izvor, a od jula do novembra kao ponor.

“Inicijativa ‘Za Zelenu Zetu’ ima za cilj ne samo da zaštiti ovaj životno važni prirodni resurs, već i pravilnu valorizaciju Gornjepoljskog vira, prirodnog i hidrološkog fenomena. Puno ljudi iz Crne Gore nije nikada bilo na ovom prostoru i želja nam je da ukažemo i na mogućnost njegove valorizacije, prije svega kroz naučni turizam, ali i kroz druge vidove turizma koji su za sada na neki način alternativni”, istakao je Perović.

Akcijom je obilježen i 22.april, Dan planete Zemlje.

Bonus video: