Čista voda teći će od 20. juna u more

Najavljeno je da bi do 15. maja trebalo da počne probni rad u postrojenju vrijednom 10,25 miliona
1 komentar(a)
Krtoli, prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Krtoli, prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.04.2016. 19:48h

Zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) opština Kotor i Tivat trebalo bi da bude završeno do 20. juna.

To je juče kazao inženjer Martin Švajcer, menadžer projekta PPOV ispred firme “WTE”, tokom posjete gradilištu gradonačelnika Kotora i Tivta,Aleksandra Stjepčevića i Ivana Novosela.

Njemačka kompanija, zajedno sa “Bemaskom”, izvodi radove vrijedne 10,25 miliona eura u Krtolima, kod Tivta.

Kapacitet postrojenja je 75.000 ekvivalent-stanovnika. Izgradnja se finansira kreditom njemačke KfW banke, koji će u omjeru 52:48 odsto vraćati opštine Tivat i Kotor.

Predviđeno je tretiranje svih otpadnih voda iz kanalizacionih sistema dviju opština, prije nego što prečišćene budu ispuštene u more preko podmorskog ispusta u zalivu Trašte.

“Do 15. maja ćemo izvršiti i preusmjeravanje otpadnih voda iz sistema Tivta i Kotora u PPOV i početi sa probnim radom, odnosno tretmanom otpadnih voda, što će značajno unaprediti stanje životne sredine u Boki“, istakao je Švajcer.

Stjepčevič je naglasio značaj PPOV za očuvanje čistoće mora u Boki, kao jednom od najljepših zaliva svijeta.

“Dostići ćemo evropski novo zaštite životne sredine kada je tretman otpadnih voda u pitanju, što je od velike važnosti za turizam kao našu dominantnu privrednu granu“, kazao je on.

Novosel je kazao da je zadovoljan kako projekat napreduje i istakao da je to “primjer dobre međuopštinske saradnje i kruna ogromnih ulaganja koje je Tivat proteklih godina imao u izgradnji kanalizacione infrastrukture i zaštiti životne sredine“.

Dodao je da će uskoro sa Opštinom Kotor biti dogovoren i model funkcionisanja zajedničkog preduzeća koje će upravljati postrojenjem, a koje će zaposliti desetak radnika.

Problem mulja još nije riješen, traži se “optimalno rješenje”

Na pitanje zbog čega se odustalo od gradnje solarnih panela za isušivanje kanalizacionog mulja koji je nusprodukt rada PPOV, a za što je Opština Tivat namjeravala da uzme kredit od skoro 6 miliona eura, Novosel je kazao da se „malo zastalo sa tom idejom“.

“Ta varijanta nije odbačena, ali tražimo i neka druga, optimalnija riješenja. PPOV će moći jedan period da funkcioniše i ovako, a onda će se morati naći rješenje za problem mulja”.

Prema nezvaničnim informacijama, PPOV može funkcionisati oko godinu i po dana bez rješavanja problema mulja, koji je prošle godine eskalirao na vrlo sličnom postrojenju koji je WTE izgradio u Budvi.

Budući da u Crnoj Gori nemaju gdje da deponuju mulj, Budvani su prinuđeni da taj otpad po veoma skupim cijenama izvoze iz države.

Bonus video: