Čitaoci tvrde da hotel ispušta fekalije u more, iz "Iberostara" demantuju

Iz Komunalne policije Herceg Novog su konstatovali da hotel nema vodnu dozvolu i da je postupak u toku
10751 pregleda 15 komentar(a)
Sa snimka
Sa snimka
Ažurirano: 23.08.2019. 19:17h

Mještani Njivica kod Herceg Novog tvrde da se na 50-ak metara od kupališta u more se izlivaju fekalne vode iz obližnjeg hotela "Iberostar".

"Vijestima" se obratio jedan od mještana, koji se požalio da se osim prljave vode, može osjetiti i smrad.

"Za razliku od ranijih sličnih slučajeva, ovog puta se na mirnoj površini mora vidjelo i kako pomenuti hoteli izbacuje otpadne (fekalne) vode bez ikakve vrste prečišćavanja, jer su se fekalije, toalet papir itd. vidjeli", navodi čitalac.

On je dostavio dva snimka. Prvi je od prije godinu dana, a drugi je napravljen danas.

"Ovaj drugi sam nažalost morao da snimim iz ruke tj. iz plovila jer bi bilo rizično da sam zaronio u takvom moru. Imam takođe i mnogo fotografija kojima sve ovo mogu da potvrdim", zaključuje on.

Iz Komunalne policije Herceg Novog su konstatovali da hotel nema vodnu dozvolu i da je postupak u toku.

Iz hercegnovskog Vodovoda "Vijestima" su saopštili da "Iberostar" ima sopstveni sistem regulisanja otpadnih voda putem bio prečistača i da oni nijesu upoznati sa slučajem. Ističu da Vodovod nema nikakvu obavezu prema hotelu i da mogu da intervenišu samo na njihov zahtjev.

Plaža kod hotela Iberostar u Njivicama prema posljednjim mjerenjima parametara morske vode koje je uradio kotorski Institut za biologiju mora, imala je kvalitet niže klase, K2.

Iberostar: U more se izliva prečišćena tehnička voda

Iz ovog hotela radiju Jadran su saopštili da su plasirane informacije neistinite.

"Hotel posjeduje najnoviji sistem bioseptičkog tretmana fekalne kanalizacije. Sistem je REDI/ISEA sertifikovan prema standardu ISO 14001:2015, ISO 9001:2015 sa 3 ciklusa obrade prije ispuštanja:

I Predciklus podrazumijeva izdvajanje sedimentnih organskih i neorganskih čvrstih materija iz separatora ulja i voda iz kuhinje, soba i toaleta; II Proces je anaerobni gdje se pomoću bakterija razgrađuje preostali dio; III Proces je dezinfekcija sodijum hipohloritom prije ispuštanja.

Sistem je potpuno funkcionalan tako da se ispušta tehnička voda, dok se čvrsti otpad prazni od strane komunalne organizacije jednom sedmično ili češće u slučaju potrebe, pa se samim tim taj dio ni u kom slučaju ne ispušta u more. Sva potrebna dokumentacija sa atestima je dostupna u hotelu.

Predstavnici Komunalne Inspekcije su izvršili uviđaj, nakon pregledane dokumentacije i sistema nisu detektovali neregularnosti sistema prečišćavanja niti izrekli sankcione mjere bilo koje vrste. Ukazano je na potrebno izdavanje Vodne dozvole od strane odgovornog resora čemu ce se pristupiti u najkraćem roku – navodi se na kraju saopštenja Iberostar-a Herceg Novi.

Bonus video: