CKM: Sudovi ne poštuju crnogorski Ustav

Oni se pitaju zašto niko iz sudova nije našao za shodno da omogući daktilografima da mogu u zapisnik unijeti crogorska slova
10 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2013. 12:33h

Crnogorski sudovi ne koriste crnogorski jezik i time krše Ustav, ocijenjeno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM). „Iako je po Ustavu Crne Gore crnogorski jezik u službenoj upotrebi njime se ne služe crnogorski sudovi. Tačnije, kada okrivljeni ili svjedok žele da daju izjavu na crnogorskom jeziku ona se u zapisnik ne može unijeti, iako je Ustavom crnogorski jezik u službenoj upotrebi“, naveli su iz CKM-a. Oni se pitaju zašto niko iz sudova nije našao za shodno da omogući daktilografima da mogu u zapisnik unijeti crogorska slova.„Ovakav neodgovoran odnos prema crnogorskom jeziku ozbiljna je prijetnja očuvanju crnogorskog indetiteta“, kazali su iz CKM-a. Oni smatra da je za takav odnos prema indetitetu najveću krivicu snosi izvršna vlast, koja dozvoljava i ne sankcioniše prestupe koji su svim državama okruženja oštro kažnjavaju. U CKM su ocijenili da je uvođenje dubleta u crnogorskom pravopisu politički kompromis, koji nanosi štetu primjeni crnogorskog jezika, „a zadovoljava one koji rade na satanizaciji svega što se zove crnogorsko.

„Podsjećamo javnost da smo tražili od Vlade Crne Gore da sankcioniše menadzment pošte Crne Gore, koji takođe nijesu omogućavali u telegramskim uslugama korišćenje crnogorskog jezika, ali na žalost Vlada nije uvažila naš predlog“, piše u saopštenju. Ocjenjuje se da se još jednom ispostavlja da se po pravima koja im pripadaju Crnogorci u Crnoj Gori mogu osjećati potišteno i manjinom.„Nije dovoljno što smo stekli svoju državnu kuću, a da u njoj nijesmo riješili indetitetska pitanja, i da pojedine političke strukture zarad svojih ličnih interesa dovode u pitanje njen idetitet i njenu postojanost“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: