Član Savjeta prekršio Zakon?

Čabarkapa je imovinski karton Agenciji dostavio gotovo mjesec dana poslije zakonskog roka. U Agenciji ćute da li su protiv njega pokretali postupak
2904 pregleda 1 komentar(a)
Čabarkapa, Foto: Boris Pejović
Čabarkapa, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije ćuti da li su pokretali postupak protiv bivšeg člana njenog Savjeta Gavrila Čabarkape zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Sumnja se da on nije u zakonskom roku dostavio redovan godišnji imovinski karton.

Članom 23 Zakona propisano je da je javni funkcioner dužan da do kraja marta Agenciji dostavi redovan godišnji imovinski karton za prethodnu godinu. U suprotnom slijedi mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Umjesto do 31. marta, Čabarkapa je imovinski karton Agenciji dostavio gotovo mjesec dana poslije zakonskog roka - 23. aprila.

Agencija, na čijem je čelu Sreten Radonjić, nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li su protiv njega pokretali postupak.

Pitanja su poslata u utorak.

Agencija je krajem juna saopštila da je podnijela 179 zahtijeva za pokretanje postupaka zbog nepredavanja redovnog godišnjeg imovinskog kartona u zakonskom roku do 31. marta protiv 36 javnih funkcionera na državnom, 141 na lokalnom nivou i dva državna službenika koji su imali tu obavezu.

Skupštinski Odbor za antikorupciju predložio je prije desetak dana pet članova Savjeta Agencije za sprečevanje korupcije, a iz prošlog saziva ponovo su se prijavili Čabarkapa i bivša predsjednica tog tijela Goranka Vučinić.

On je u tom tijelu bio nepunih godinu dana.

Petočlani Savjet bira Skupština Crne Gore na period od četiri godine, na predlog Odbora za antikorupciju. Mandat Savjeta istekao je krajem juna.

Prema imovinskom kartonu koji je podnio u zakonskom roku od 30 dana od dana isteka mandata u Savjetu, Čabarkapa je prijavio da je u tom tijelu u prvoj polovini ove godine primao 375 eura.

Pored toga je primao penziju od 785 eura, a od advokature još 800 eura mjesečno.

Vlasnik je stana od 66 kvadrata i dvije kuće od 81 i 101 metar kvadratnih i nekoliko stotina metara kvadratnih zemljišta.

Stan je stekao kupovinom, a kuće je naslijedio, navodi se u imovinskom kartonu.

Čabarkapa je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: