Članovi sudskog savjeta: Čarapić podriva pravni poredak

Sve “problematične” optužnice, prethodno su prošle “provjeru” sudskih vijeća u dva Viša suda u Podgorici i Bijelom Polju
74 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 16:43h

Članovi Sudskog savjeta smatraju da je bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić povrijedila Ustav, komentarisanjem presuda u slučaju “Bukovica” i “Šarić”.

Taj stav zauzeli su na sjednici 24. aprila, kada su konstatovali da je Čarapić, komentarisanjem tih presuda, povrijedila odredbu Ustava o samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti, “čime je učinio neprimjeren pokušaj podrivanja pravnog poretka i pouzdanosti sudskog sistema”.

Bivša glavna tužiteljka te dvije presude komentarisala je u Izvještaju o radu tužilaštva za 2012. godinu. Skupštinska radna tijela još nijesu razmatrala taj izvještaj.

U dokumentu Sudskog savjeta, piše da je neophodno da parlamentarni Odbor za politički sistem, prilikom razmatranja Izvještaja, izuzme dio “u kome se analiziraju sudske odluke u slučaju 'Bukovica' i 'Šarić'” i tako, kako se navodi, sačuva ustavnu podjelu vlasti, a time samostalnost i nezavisnost sudske vlasti.

“Slučaj 'Bukovica' je pravosnažno okončan, gdje je od strane VDT-a, kroz zahtjev za zaštitu zakonitosti, provjeravana presuda Apelacionog suda pred Vrhovnim sudom Crne Gore i presudom zahtjev odbijen kao neosnovan. Ne poštujući pravosnažnu sudsku odluku, VDT se bavi konstrukcijama da navodno u činjenični opis nije naveo međunarodni propis koji dopunjava blanketnu normu krivičnog djela (čl.427 KZ), pored stvarne činjenice da je to uradio tako što je optuženima u predmetu 'Bukovica' stavio na teret da su od 1992-1995. godine kršili pravila međunarodnog prava utvrđena članom 7 st. 2 Rimskog statuta. Rimski statut međunarodnog suda usvojen je 1998. a stupio na snagu 2002. godine, pa se postavlja s razlogom pitanje da li se može kršiti propis koji nije postojao u vrijeme kada su optuženi preduzeli radnju za koju su bili osnovano sumnjivi, na koje pitanje je dao odgovor Vrhovni sud kroz svoju odluku”, navodi se stavu Sudskog savjeta, koji potpisuje predsjednica Vesna Medenica.

U dokumentu se podsjeća i da je u slučaju “Šarić” ponovni glavni pretres je u toku, a da je u drugom dijelu predmet optužbe pravosnažno presuđen.

“Tako da ovaj slučaj ne može biti predmetom ni komentara ni analize VDT-a. Sudovi govore svojim odlukama, u oba slučaja imamo i pravosnažne sudske odluke, pa u proceduri koja predstoji, razmatranju Izvještaja VDT-a, sudska vlast može se naći u neravnopravan položaj u odnosu na druge grane vlasti, a to se ne smije dogoditi, niti dozvoliti političko arbitriranje nad sudskim odlukama. Zbog svih iznijetih činjenica neophodno je da se nadležni skupštinski Odbor, na zakonit i ustavan način odredi o zauzetom stavu Sudskog savjeta, predloži Skupštini usvajanje određenog zaključka i o tome obavijesti Sudski savjet”, piše u dokumentu.

U Izvještaju tužilaštva, koji potpisuje Čarapić, između ostalog piše da je neodrživ zaključak Apelacionog suda da je Duško Šarić morao biti oslobođen, zato što je optužen zbog krivičnog djela koje po zakonu nije krivično.

“To nije bilo ključno pitanje kojim je trebalo da se bavi Apelacioni sud, već da li je bilo dokaza da je optuženi Duško Šarić izvršio krivično djelo koje je činjenično opisano optužnicom ili nije," piše u Izvještaju.

Takav stav, Čarapić je obrazlagala činjenicom da u vrijeme podizanja optužnice protiv Šarića nije postojao stav kako treba tretirati krivična djela organizovanog kriminala, koja su počinjena prije nego su zakonski propisana.

Iz Apelacionog suda obrazložili su da je Šarić oslobođen za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga, zato što državni tužilac nije naveo sve potrebne elemente koji karakterišu „zakonsko biće krivičnog djela“.

Slučaj “Zavala”, u kojem je takođe ukinuta prvostepena presuda, produbio je sukob između tužilaštva i Apelacionog, odnosno Vrhovnog suda

Odgovarajući na optužbe, iz Apelacionog suda, na čijem je čelu Svetlana Vujanović, saopštili su da tužilaštvo nije dostavilo zakonke elemente koji karakterišu krivično djelo u slučajevima “Šarić” i “Bukovica”.

Slučaj “Zavala”, u kojem je takođe ukinuta prvostepena presuda, produbio je sukob između tužilaštva i Apelacionog, odnosno Vrhovnog suda.

Čarapić je nedavno poručila na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije da će, ako Vrhovni sud ne obori odluku Apelacionog suda u slučaju “Zavala”, to biti opasno za sve buduće velike slučajeve, da će rezultati u borbi protiv korupcije biti ravni nuli, i da će "ogroman rad tužilaštva pasti u vodu".

Ministar pravde Duško Marković, nakon ukidanja presuda u tim slučajevima, rekao je kako se mora utvrditi nečija odgovornost.

Sve “problematične” optužnice, prethodno su prošle “provjeru” sudskih vijeća u dva Viša suda u Podgorici i Bijelom Polju.

Galerija

Bonus video: