Čobeljić: Državni vrh da zaustavi progon vojnika

"Savjet za odbranu i bezbjednost, predsjednik Vlade i države, treba da preuzmu hitne mjere da se rješenje o prekidu službe hitno stopira dok se ne utvrdi činjenično stanje i vide pravi razlozi zašto se njima prekida služba“, naveo je Čobeljić
109 pregleda 2 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.08.2017. 10:05h

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) zatražio je od predsjednika države, premijera i specijalnog državnog tužioca da, kako su saopštili, zaustave progon vojnika, utvrde činjenično stanje i sprovedu istragu o prestanka službe u Vojsci za 30 vojnika po ugovoru.

Predsjednik SOVCG, Nenad Čobeljić, rekao je da će biti uporni da se sa svim vojnicima, koji su bez jasnog razloga ostali bez službe, potpiše ugovor.

"Zaštitićemo ne samo te vojnike već i čast i ugled Vojske, jer smatramo da je na ovaj način ugrožena kao i sistem komandovanja u VCG“, kazao je Čobeljić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je prvo služba u Vojsci prestala za 30 vojnika, pa za 23, a sada je u pitanju njih 22.

"To jasno govori da provobitni kriterijumi ministra odbrane, koje je primijenio, nemaju svoje utemljenje i da se oni mijenjaju od vojnika do vojnika, od slučaja do slučaja, od potrebe do potrebe“, rekao je Čobeljić.

To je, kako smatra, dovoljan razlog da Specijalno državno tužilaštvo uradi svoj posao u skladu sa njihovim zahtjevom i prijavom.

"Savjet za odbranu i bezbjednost, predsjednik Vlade i države, treba da preuzmu hitne mjere da se rješenje o prekidu službe hitno stopira dok se ne utvrdi činjenično stanje i vide pravi razlozi zašto se njima prekida služba“, naveo je Čobeljić.

On je rekao da su tvrdnje ministra odbrane da taj resor nije obavezan da po Zakonu o Vojsci vojnicima produže službu, odnosno da potpišu ugovor, aposlutno netačne.

"U Zakonu o vojsci eksplicitno ne postoji obaveza Ministarstva da potpišu novi ugovor, ali ne postoji nigdje ni da oni to nijesu obavezni. Obevezu Ministarstva da potpiše ugovor nalažu određene činjenice“, smatra Čobeljić.

Prva je, kako navodi, da je u 50 vojnika, koji su u poslednjoj generaciji primljeni, uloženo preko milion EUR u njihovo osposobljavanje, zarade, napredno osposobljavanje i obuke.

"Država Crna Gora nije uložila ta sredstva da bi ih bacila. Država je sredstva uložila u svoje vojnike da bi oni bili osposobljeni i da bi se sa njima potpisao naredni ugovor u trajanju od tri godine. Obaveza je Ministrastva odbrane da potpiše ugovor sa tim vojnicima, ukoliko oni ispunjavaju uslove propisane zakonom“, ocijenio je Čobeljić.

Kako je rekao, dokaz da je Ministarstvo odbrane dužno da potpiše ugovor sa vojnicima je i činjenica da su njihova formacijska mjesta nepopunjuna ukoliko oni ostanu bez posla.

"Vojska ima potrebu za njima i to obavezuje ministra odbrane da im da novi ugovor ukoliko oni ispunjavanju date uslove i kriterijume“, naveo je Čobeljić.

On tvrdi da vojnici ne znaju razlog zašto im neće biti produžen ugovor.

"Oni samo znaju da su njihovi komandiri i komandanti predložili da se sa njima potpiše ugovor", naveo je Čobeljić.

On je rekao da su vojnici razočarani kriterijumima, jer ne postoji razlog njihovog prestanka službe.

"Razlog mora jasno da saopšti ministar odbrane, odnosno utvrdi specijalni tužilac i to je jedini način da utvrdimo šta se desilo da se broj sa 30 smanji na 23, pa na 22. Kakve su to promjene kriterijuma", upitao je Čobeljić.

On je kazao da je iz razgovora sa vojnicima kojima je prestala služba zaključio da će neki od njih pokrenuti tužbu protiv Ministarstva odbrane.

Prema njegovim riječima, cilj konferencije za novinare bilo je i obraćanje vojnika kojima je prestala služba, ali se oni iz nekoliko razloga nijesu pojavili.

"Neki od njih su bili spremni da se obratie. Taj vojnik koji je trebalo da se obrati, a koji je nakon završetka obuke bio najbolji u klasi, sinoć me je pozvao i rekao mi da ga je pretpostavljeni starješina zvao i saopštio mu da je pozvan od načelnika Generlaštaba i ministra odbrane na razgovor. Tako da je to razlog zašto on nije ovdje“, precizirao je Čobeljić.

Kako je rekao, ostalih sedam, osam vojnika koji su najavili dolazak nijesu dobili saglasnost pretpostveljnog starješne da dobiju slobodan dan.

"Tako da zbog toga nijesu mogli doći, što je još jedan pokazatelj da su ti vojnici potrebni Vojsci“, naveo je Čobeljić.

On je kazao da je jedan broj vojnika rekao da ne može doći, jer su se opredijelii da svoje mjesto u službi zatraže tako što će "putem veza pokušati da dođu do ministra i na taj način obezbijede ostanak u službi".

Bonus video: