Čobeljić: Ministar Vučinić odobrava progon

Rukovodstvo i članovi Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore izloženi su neviđenim pritiscima, ucjenama, prijetnjama i progonu, kazao je Čobeljić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 20:46h

On je saopštio da se u Vojsci Crne Gore (VCG) dešava do sada nezapamćena diskriminacija, prenosi Mina.

Čobeljić je kazao da je rukovodstvo SOVCG potpuno izolovano od članstva i zaposlenih nad kojima se sprovodi svojevrstan moralni genocid, a izolacija je izražena u toj mjeri da se može govoriti o svojevrsnom pritvoru.

“Umjesto da ministar odbrane Boro Vučinić prihvati civilizovan dijalog sa predstavnicima radničke organizacije i opredijeli se za humano i zakonito postupanje, pribjegao je krajnje necivilizovanim metodama, sili i moći tako da je dao odriješene ruke rukovodećim ljudima u Vojsci da unište SOVCG”, naveo je on.

Privataju razgovor samo sa jednim sindikatom

Prema njegovim riječima, Vučinić se takvim postupanjem stavio u zaštitu nezakonja i krivičnih radnji odgovornih lica u Ministarstvu osbrane i Generalštabu VCG.

“Gospodine ministre, javno ste nas osudili i presudili, a presudu izvršavate ne prihvatajući čak ni da saslušate drugu stranu, dok o pravu na odbranu i da ne govorimo. To je demokratija, vojna i ljudska etika koju zastupate i na čemu gradite odnose u Vojsci. Znajte da takav odnos ne prihvatamo i da ćemo se krajnje uporno boriti za zdrave i na zakonu zasnovane odnose u VCG”, kazao je Vučinić.

On je poručio da će zaposleni u VCG nastaviti da štite Ustav i zakone Crne Gore, a da će primjer u tome dati SOVCG koristeći za to sve zakonima i Ustavom dozvoljene metode i sredstva.

“Evidentna je drastična diskriminacija po osnovu sindikalnog rada i organizovanja pri čemu se dva postojeća sindikata stavljaju u krajnje neravnopravan položaj. Jednom se daje puna logistika, a zaposleni se primoravaju da se u njega učlane, dok se drugom zabranjuje rad, a njegovi članovi primoravaju da istupe iz članstva”, kazao je Čobeljić.

On je ukazao da ministar Vučinić i načelnika Generalštaba, viceadmiral Dragan Samardžić, privataju razgovor samo sa jednim sindikatom, dok se sa drugim u kontinuitetu izbjegava susret.

“Organizovano, sistematski i sveobuhvatno se krše ljudska prava i slobode zaposlenih, a odnosi u VCG se zasnivaju na strahu i ucjenama, sistematskim i organizovanim nezakonitim radnjama i zloupotrebama sistema komandovanja i službenog položaja”, smatra Čobeljić.

On je ukazao da je SOVCG osnovan u skladu sa Ustavnom i zakonskim regulativama.

“Posebno zabrinjava činjenica da se, i pored ukazivanja na drastično nepoštovanje i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ne preduzimaju nikakve mjere na sprječavanju takvog postupanja, već se, naprotiv, teži da se sa pozicije sile i moći zaposleni stave u nemilost onih koji odlučuju o njihovoj profesionalnoj i ljudskoj sudbini”, naveo je Čobeljić.

Bonus video: