CPC: Crkvenu imovinu vratiti cnogorskom narodu, državi i crkvi

U CPC smatraju da dolazi vrijeme da Crna Gora i crnogorsko društvo, najzad, počnu da poštuju sami sebe, kao i druge
62 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo, Foto: Savo Prelević
Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2012. 20:02h

Vraćanjem crkvene imovine i sakralnih kulturnih dobara crnogorskom narodu, državi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), Crna Gora bi povratila puni državni suverenitet na svojoj cjelovitoj teritoriji, smatraju u CPC-u.

U saopštenju dostavljenom agenciji MINA navodi se da se CPC zalaže i traži povraćaj crkvene imovine i sakralnih kulturnih dobara njihovom jedinom vlasniku - crnogorskom narodu i državi, a time i toj crkvi.

"Takvim epilogom ovog neriješenog pitanja, koje opterećuje našu društvenu stvarnost, Crna Gora bi povratila puni državni suverenitet na svojoj cjelovitoj teritoriji koji joj ograničava Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

"Povratkom crkvene imovine, odnosno pravednim rješenjem crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, omogućila bi se socijalna funkcija naše svete CPC"

"Ispravljanjem ove istorijske nepravde iz vremena 1918-1920. godine, ostvarila bi se puna zaštita ugroženih vjerskih prava i sloboda crnogorskih građana pravoslavne vjeroispovijesti, u sklopu opštih i univerzalnih ljudskih prava i sloboda", tvrde u CPC.

Povratkom crkvene imovine i dobara Crnoj Gori i crnogorskom narodu istovremeno bi se, kako navode, otvorio niz novih radnih mjesta za predstavnike crnogorskog naroda.

"Koja sada zauzimaju ilegalno useljeni stranci bez crnogorskog državljanstva, koji poput vukova u mantijama SPC, dakle, zle ćudi, danonoćno djeluju na depersonalizaciji crnogorske države , nacije i njenih građana", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se njihovom misijom i zloupotrebom crnogorskih crkvenih i manastirskih dobara i imovine, SPC u Crnoj Gori konstituisala kao izraziti feudalni gospodar i eksploatator jednog dijela crnogorskog domicilnog naroda.

"SPC iznosi znatna materijalna sredstva u svoju maticu Srbiju"

Uporedo sa tim, smatraju u CPC, SPC iznosi znatna materijalna sredstva van regularnih novčanih tokova u svoju maticu Srbiju, direktno podrivajući finansijski režim i siromašeći crnogorsku narodnu kasu.

"Povratkom crkvene imovine, odnosno pravednim rješenjem crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, omogućila bi se socijalna funkcija naše svete CPC u skladu sa hrišćanskim pogledom na socijalno pitanje", kaže se u saopštenju.

Iz CPC pojašnjavaju da bi na taj način jedan broj nezaposlenih građana dobio posao a, kako navode, zaustavila bi se i pljačka Crne Gore i odlivanje njene akumulacije koju Srpska crkva koristi u sukobu sa njom.

"Postigle bi se i druge dragocjene tekovine - izgradnja stanova i domova za beskućnike, siromašne slojeve i ugrožene, a povratilo bi se dobročinstvo crnogorskog naroda i karitativna misija CPC", dodaje se u saopštenju.

U CPC smatraju da dolazi vrijeme da Crna Gora i crnogorsko društvo, najzad, počnu da poštuju sami sebe, kao i druge.

"I da se koriste svojim pravima i slobodama koje im daruju božanska pravda, istorijsko nasljeđe i slobodarska tradicija", kaže se u saopštenju.

Bonus video: