CPC načelno saglasna sa Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti

CPC će Ministarstvu za ljudska i manjinska prava dostaviti niz primjedbi, prijedloga i sugestija, sve sa ciljem da se otklone nedoumice i dileme koje mogu nastati u tumačenju ovoga Zakona
94 pregleda 22 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2015. 07:52h

Pravni tim Crnogorske pravoslavne crkve razmatrao je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i zaključio da je nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti opšteg karaktera i postavio je najvažnije principe o odnosima države i crkve, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve.

"Akcenat je dat na kolektivnim vjerskim pravima. U Zakonu su razrađena pojedina načela – principi iz najvažnijih dokumenata koja se odnose na ovu oblast kao i iskustva iz evropske zakonodavne prakse. Mnoga pitanja su prepuštena drugim zakonima - posebnim, od kojih neki već postoje, dok neke treba tek donijeti. Načelno Crnogorska pravoslavna crkva je saglasna sa Nacrtom zakona."

CPC će Ministarstvu za ljudska i manjinska prava dostaviti niz primjedbi, prijedloga i sugestija, sve sa ciljem da se otklone nedoumice i dileme koje mogu nastati u tumačenju ovoga Zakona.

"U pitanju su primjedbe i dopune u pojedinostima i odnose se na članove 12, 16, 19, 38 i član 52 Zakona. Ovo iz razloga što su osnovni principi pokazatelja demokratičnosti u pitanjima vjerskih sloboda, pitanja registracije, imovine, tradicionalnih crkava i jednakog položaja svih vjerskih organizacija (crkve, vjerske zajednice i spiritualane grupe). Crnogorska pravoslavna crkva će snagom argumenata, vodeći računa o najvažnijim međunarodnim dokumentima i evropskoj praksi koja se odnosi na ovu oblast, nastojati da svojim aktivnim učešćem doprinese da sve vjerske organizacije imaju jednak, ravnopravan i istovjetan položaj u Crnoj Gori" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: