CPC optužila SPC za maltretiranje hrvatskih turista

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa episkopom Jovanom, starješinom manastira Ostrog
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 19:05h

Iz Crnogorske pravoslavne crkve optužili su sveštenstvo manastira Ostrog da su maltretirali i vrijeđali grupu turista iz Kvarnera, iz Hrvatske.

U CPC tvrde da su turisti iz Hrvatske željeli da vide “poznati sakrament crnogorske i hrišćanske istorije”, ali da su se tom prilikom “neprijatno iznenadili i razočarali”, jer su bili, kako piše, suočeni sa nasilničkim ponašanjem srpskih klirika koji su posjetioce prisiljavali da ljube relikvije.

Prema navodima CPC, turisti su doživjeli nove provokacije i neugodnosti u obližnjem restoranu, nakon posjete Ostrogu, jer nijesu htjeli da urade "ne samo ono što se od njih tražilo, nego što im je nasilničkim ponašanjem nametnuto".

Iz CPC saopštili su da su turisti tokom boravka u Ostrogu “iskazali poštovanje prema pravoslavnoj vjeri"

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa episkopom Jovanom, starješinom manastira Ostrog.

"Vjeroispovijest je lično i dobrovoljno osjećanje"

Iz CPC saopštili su da su turisti tokom boravka u Ostrogu “iskazali poštovanje prema pravoslavnoj vjeri i osjećanje ljubavi i poštovanje prema toj svetinji crnogorske i hrišćanske istorije”.

Oni su ocijenili da je sveštenstvo SPC “naružilo dostojanstvo manastira Ostrog čineći protivpravna i nezakonita djela”.

“Nasilničkim ponašanjem i ispoljenim siledžijskim odnosom prema stranom gostu iz druge države, tim prije i više što je vjeroispovijest lično i dobrovoljno osjećanje svakog čovjeka”, piše u saopštenju.

Bonus video: