CPC: SPC se suprostavlja pravednom rješenju crkvenog pitanja - Vijesti.me
"NEMAJU ARGUMENATA PROTIV NACRTA ZAKONA"

CPC: SPC se suprostavlja pravednom rješenju crkvenog pitanja

Mihailo, Bijelo Polje
Mihailo, Bijelo Polje (Foto: Jadranka Ćetković)

Onemogućavanjem i obesmišljavanjem javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Bijelom Polju, Srpska pravoslavna crkva (SPC) potvrdila je da se suprotstavlja pravednom rješenju državnog crkvenog pitanja, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Mitropolit CPC Mihailo verbalno je napadnut u ponedeljak u Bijelom Polju, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, a policija je spriječila okupljene građane da fizički nasrnu na njega.

"Onemogućavanje i obesmišljavanje javne rasprave o Nacrtu ovoga zakona u Bijelom Polju, filijala SPS potvrdila je i dokazala da se suprotstavlja pravednom rješenju crnogorskog crkvenog pitanja", navodi se u saopštenju CPC.

Sprječavanjem javne rasprave dokazala je, kako smatraju, da nema argumenata protiv ovoga Nacrta zakona, nego da pokušava da ga obori, služeći se klevetama, uvredama, prijetnjama nasiljem ukoliko se ne izađe u susret toj njenoj želji, pa čak i otvorenim pozivom na fizičko nasilje.

"U tome ima zdušnu podršku srpskih i prosrpskih političkih partija, pojedinaca i udruženja. Među njima ima i onih sa reputacijom podstrekača i učesnika ratnih događanja iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka, na tlu bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Njen osnovni cilj je, kako su kazali, da spriječi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je, između ostaloga, predviđeno da se sva nezakonito upisana crkvena imovina na beogrdsku patrijaršiju u posljednjih dvadesetak godina, ponovo uzakoni na državu Crnu Goru.

"CPC snagom argumenata nastoji i istrajaće da doprinosi donošenju pravednih riješenja u zakonu o slobodi vjeroispovijesti čiji je Nacrt na javnoj raspravi, kao i da sve vjerske organizacije imaju jednak, ravnopravan i istovjetan položaj u Crnoj Gori", zaključuje se u saoštenju.