Crna Gora bez državne proslave Balkanskih ratova

Raspopović je kazao da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti neće organizovati nikakav skup o značaju Prvog balkanskog rata
142 pregleda 6 komentar(a)
Jasikovac, Foto: Berane.me
Jasikovac, Foto: Berane.me
Ažurirano: 23.10.2012. 15:43h

U Crnoj Gori neće na nivou države biti obilježena 100. godišnjica Prvog balkanskog rata, kada je veći dio Crne Gore oslobođen osmanlijske vlasti.

Direktor Istorijskog instituta Crne Gore Radoslav Raspopović rekao je danas agenciji Beta da ta institucija nema novca i da čeka odgovor Vlade o mogućnosti finansiranja organizovanja “nekog skupa” o jubileju.

Raspopović je kazao da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti neće organizovati nikakav skup o značaju Prvog balkanskog rata.

Teritorija Crne Gore je u Prvom balkanskom ratu znatno proširena.

Područje na desnoj obali Tare tada je i formalno pripojeno Crnoj Gori jer su Crnogorci, u jednom zamahu, oktobra 1912. oslobodili Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Plav, Rožaje, Gusinje i Pljevlja.

Tada su oslobođeni Peć i Đakovica u Metohiji, a 1913. godine i Skadar koji je, međutim, pripao novostvorenoj državi Albaniji.

Godišnjica će biti obilježena jedino u Opštini Pljevlja, u organizaciji Zavičajnog muzeja i Opštine, ali, po najavi, s nepotpunim pristupom značaju Prvog balkanskog rata.

Bonus video: