Crna Gora dio evropskog sistema pravosudne saradnje

"Uspostavljanjem ugovornog odnosa između Crne Gore i EUROJUST-a unapređuje se integracija Crne Gore u institucionalnu strukturu Evropske unije i obezbjeđuje tješnja saradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala sa državama članicama EU i drugim zemljama koje su sklopile slične sporazume sa EUROJUST-om“
0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2016. 16:48h

Crna Gora je postala sastavni dio evropskog sistema pravosudne saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala, potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju EUROJUST.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Sporazum su u sjedištu Evropske komisije u Briselu potpisali ministar Zoran Pažin i predsjednica Kolegijuma EUROJUST-a, Mišel Koninks, u prisustvu evropske komesarke za pravdu, potrošače i ravnopravnost polova Vere Jurove.

"Uspostavljanjem ugovornog odnosa između Crne Gore i EUROJUST-a unapređuje se integracija Crne Gore u institucionalnu strukturu Evropske unije i obezbjeđuje tješnja saradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala sa državama članicama EU i drugim zemljama koje su sklopile slične sporazume sa EUROJUST-om“, saopštio je ministar Pažin nakon potpisivanja Sporazuma.

On je objasnio da potpisivanjem Sporazuma Crna Gora takođe ispunjava jedan od značajnih ciljeva predviđenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i Akcionim planom za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa za period 2014-2016.

Koninks je ocijenila da današnji Sporazum uspostavlja institucionalne mehanizme za efikasniju međunarodnu pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima i predstavlja najviši stepen povjerenja između Crne Gore i država Evropske unije (EU) u oblasti saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.

„Potpisivanje sporazuma između Crne Gore i EUROJUST-a, naglasila je, ujedno je znak priznanja za predani rad crnogorskih institucija proteklih šest godina, odkada je započeo proces pregovaranja za zaključenje ovog sporazuma, kao i za ostvarene rezultate u prethodnom periodu“, kaže se u saopštenju.

Pažin je, tokom bilateralnog susreta koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, upoznao Jurovu sa ključnim aktivnostima i rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, kao i u snaženju regionalne i međunarodne pravosudne saradnje u oblastima borbe protiv korupcije i kriminala.

„Potpisivanje sporazuma o saradnji sa EUROJUST-om je još jedan korak naprijed za Crnu Goru ka ostvarivanju ciljeva u oblasti vladavine prava, u sklopu procesa evropskih integracija“, rekla je Jurova, izražavajući spremnost Evropske komisije da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori u njenim reformskim naporima.

Sporazumom se, kako su rekli iz Ministarstva, definiše obim saradnje između Crne Gore i EUROJUST-a.

"Oređuju nadležna tijela za njegovo sprovođenje, mehanizmi i instituti za međusobnu saradnju kao što su postavljanje državnog tužioca, odnosno magistrata za vezu sa EUROJUST-om, osobe za kontakt, modaliteti razmjene informacija sa posebnim osvrtom na pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka i bezbjednosti podataka, kao i odnosa tog tijela sa nadležnim organima drugih država“, dodaje se u saopštenju.

EUROJUST je agencija EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima sa sjedištem u Hagu, osnovana 2002. godine.

U njenom radu, kako navode iz Ministarstva, učestvuju predstavnici država članica EU, s ciljem povećanja efektivnosti saradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica EU u sprovođenju istraga i gonjenja teškog prekograničnog i organizovanog kriminala, kao i za unapređenje postupaka pružanja složenijih oblika međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i ubrzanje postupaka izručenja.

Bonus video: