Crna Gora: Duvanska prohibicija za evropskog rekordera

Crna Gora je evropski rekorder po broju pušača. U duvanskom dimu uživa čak 35,4 odsto odrasle populacije i taj broj iz godine u godinu raste
7025 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori, koja u odnosu na broj stanovnika ima najveći broj pušača u Evropi, kako pokazuju zvanični podaci, vlasti su odlučile da posegnu za rigoroznim mjerama. Njihov cilj je da zaštite zdravlje stanovništva i smanje troškove liječenja bolesti, koje se najčešće vezuju za upotrebu duvanskih proizvoda. Zato je najavljena totalna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.

No, hoće li takva vrsta prohibicije imati efekta u zemlji u čijem je mentalitetu dobrog dijela stanovnika da je duvan gotovo važniji od hljeba?

"Zar Vi mislite da hoće?", pita nas konobar Bojan u jednom od dobro posjećenih podgoričkih kafića i dodaje da su "najavili oni svašta do sada".

"U tome nijesu uspjeli. Tako da mislim da će i to biti mrtvo slovo na papiru", smatra on.

Najava Vlade, još od početka ove godine, kako će pripremiti novi zakon koji bi ograničio upotrebu duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, na sjednici parlamentarnog Odbora za zdravstvo u utorak, konkretizovao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Mjere koje taj zakon predviđa praktično znače zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima u Crnoj Gori, osim u privatnim domovima.

"Strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora, u kome poslove između ostalog obavljaju državni i lokalni organi i službe. Prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost. Socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet i skladištenje hrane. Snimanje i javno emitovanje programa kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi. Još važnije, ne dozvoljava se upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće", pojasnio je Hrapović.

Crna Gora je evropski rekorder po broju pušača. U duvanskom dimu uživa čak 35,4 odsto odrasle populacije i taj broj iz godine u godinu raste. Te informacije je povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja 31. maja, saopštila Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljajević.

Doktorka Ljajević je iznijela i zabrinjavajuću činjenicu da duvanski dim uvlači i svaki deseti maloljetnik u Crnoj Gori, uzrasta od 13 do 15 godina. A koliko se sve to odražava na zdravlje pokazuje podatak da svake godine Crna Gora bilježi oko 400 novooboljelih od kancera pluća. Na svakog od njih, kako je objavio Institut za javno zdravlje, potroši se više desetina hiljada eura.

Da stane na put štetnim navikama svog stanovništva država se odlučila još 2004. godine, kada je prvi put usvojila zakon protiv pušenja u radnom i javnom prostoru. Ipak, iako je podrazumijevao drakonske novčane kazne, taj zakon nije donio željeni rezultat, pa je Vlada 2012. godine cigarete vratila u kafiće i restorane, ali je njihove vlasnike obavezala da plaćaju taksu.

Da li zbog lošeg nadzora tj. neagilne inspekcije ugostiteljskih objekata, ali ni taj zakon nije donio efekte.

"Godišnje je plaćano oko pola miliona eura takse. A ako znamo koliko imamo ugostiteljskih i drugih objekata, pa to preračunamo po metru kvadratnom, vidjećemo da je to zaista mnogo manji iznos od onoga koji je trebalo", navodi Boris Mugoša, član Odbora za zdravstvo iz Socijaldemokrata, koji su dio vladajuće koalicije.

Može li za razliku od ranijih zakona, najnoviji i najrigorozniji zakon postići cilj, odnosno može li uspjeti duvanska prohibicija u zemlji koja je do sada bila pušački El Dorado?

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je uvjeren da može.

"Očekujem punu i dosljednu primjenu ovog zakona", naglašava Hrapović.

To će svakako zavisiti od toga koliko će u primjeni novog zakona učestvovati sami ugostitelji, s obzirom na očekivani pad prometa u njihovim lokalima, posebno u zimskim mjesecima.

Na pitanje da li je zabrinut, jedan od vlasnika kafića u centru Podgorice, koji je tražio anonimnost, za RSE kaže da je ovo nešto najgore što je mogla da priredi Vlada:

"Naročito prema nama koji smo u centru. Očekivali smo malo veće razumijevanje od Vlade, da će nam dati neku šansu, da će nam dati mogućnosti da jedan dio lokala bude pušačka zona a drugi dio lokala nepušačka. Međutim, ovako sam ja već u problemima i već pravim koncepciju da otpustim makar sedam ili osam radnika koji rade godinama kod mene. Najveći problem jeste što mi ugostitelji nemamo svoje udruženje. Ipak računam na to da će premijer Marković naći neki kompromis, da će ponuditi neko rješenje, jer mi se ne možemo snaći u svega tri, četiri mjeseca. Da nam daju neki prelazni period da vidimo šta ćemo da radimo".

Dragan Purko Ivančević, predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo u privrednoj komori Crne Gore, za RSE primjećuje da nije baš siguran da će to nanijeti velike štete prometu ugostiteljskih preduzeća.

"A na drugoj strani sam jako zadovoljan što ćemo konačno obezbijediti da zdravlje naših potrošača u odnosu na profit bude na prvom mjestu. Ljudi iz turizma i ugostiteljstva su svjesni da u odnosu na neku zamišljenu ili eventualnu dobit, da se moramo opredijeliti za zdravlje, za zdravu sredinu. Tako da je to jedan civlizacijski, evropski standard. Moramo da shvatimo da treba da budemo dio tog civilizovanog svijeta koji je tu oblast odavno normirao", konstatuje Ivančević.

Građani koje smo anketirali u podgoričkim kafićima, uglavnom su skeptični su da će uspjeti namjera Vlade da lokale očisti od duvanskog dima.

Za stolom na terasi lokala zatičemo tri dame, od kojih Milica puši.

"Nijesam baš sigurna da će to funkcionisati, kao što nije ni prethodni put funkcionisalo. Ali, ako taj zakon stupi na snagu, ja sam zaista spremna da ga ispoštujem. Jer, tokom zimskih mjeseci u Podgorici u kojoj je obično fino vrijeme, mi možemo izaći i na terasu da zapalimo cigaretu", komentariše Milica.

Pitali smo i njenu prijateljicu Danicu da li će Crna Gora u toj oblasti uspjeti da preslika Evropu.

"Teško s obzirom na naš mentalitet i na to kako pronalazimo rupe u zakonu, mislim da ćemo i ovog puta uspjeti da nešto izvrdamo", smatra Danica.

Slično misli i Milan za susjednim stolom: "Ne vjerujem zato što se živi od akciza na cigarete. Jednostavno, ne isplati nam se".

Na našu opasku, ne misli li da je ipak opravdana odluka države da zaštiti zdravlje stanovništva i smanji troškove liječenja bolesti koje najčešće uzrokuje duvan, Milan ističe da jeste opravdana.

"Ali isto ukoliko država zabrani i ispuštanje otrovnih materija i dima iz fabrika i automobila i svega ostalog. Cigarete su tu samo jedna stavka", kaže Milan.

Bonus video: