Crna Gora koristi više resursa nego što može da regeneriše

Kako navode, Dan ekološkog duga koji ove godine dolazi već 8. avgusta, označava datum kada ljudska godišnja potrošnja prirodnih resursa prekoračila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini.
63 pregleda 1 komentar(a)
sječa šume, Foto: Arhiva Vijesti
sječa šume, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.08.2016. 18:21h

Crna Gora koristi 45 odsto više prirodnih resursa, nego što njen ekosistem može da regeneriše, pokazuju podaci Mreže za globalni ekološki otisak /Global Footprint Network/ (GFN) za prošlu godinu.

„Čak pet dana ranije nego prošle godine, svijet će do 8. avgusta potrošiti budžet prirodnih resursa za cijelu godinu“, poručeno je iz organizacije GFN, koja pokušava da promijeni način na koji svijet upravlja prirodnim resursima i kako reaguje na klimatske promjene.

Kako navode, Dan ekološkog duga koji ove godine dolazi već 8. avgusta, označava datum kada ljudska godišnja potrošnja prirodnih resursa prekoračila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini.

„To se događa zato što u atmosferu emitujemo više ugljen-dioksida nego što ga naši okeani i šume mogu apsorbovati, iscrpljujmo zalihe ribe i siječemo šume brže nego što se one mogu obnoviti i ponovo izrasti“, kazali su iz GFN, saopšteno je iz mreže zaštićenih područja Dinarida – Parkovi Dinarida.

Emisija ugljendioksida, kako dodaju, najbrži je rastući faktor prekomjerne potrošnje i čini čak 60 odsto od ukupnog ekološkog otiska čovjeka. „Ekološki otisak podrazumijeva ljudske potrebe za svim prirodnim resursima – voda, hrana, vazduh, energija i sl“.

„Ako želimo da postignemo zadate ciljeve klimatskog sporazuma, koji je u decembru 2015. godine u Parizu usvojilo gotovo 200 zemalja, emisije ugljen-dioksida moraće se značajno sniziti i dovesti do nule do 2050. godine. To zahtijeva novi, odnosno drugačiji način života na našoj jedinoj planeti“, poručeno je iz GFN.

Suosnivač i izvršni direktor GFN, Matis Vackernagel, rekao je da takav način života nosi brojne prednosti, a kako bi ga postigli, biće potrebno mnogo truda.

„Dobra vijest je da je sa trenutnom tehnologijom to ipak moguće i da je dugoročno finansijski povoljno, s velikim koristima koje premašuju troškove. To će podstaći rastuće sektore poput obnovljivih izvora energije, a smanjiti rizike i troškove povezane sa uticajem klimatskih promjena na neadekvatnu infrastrukturu. Jedino što nam je za to još potrebno je više političke volje“, rekao je Vackernagel.

Prema Izveštaju o stanju planete Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), sve zemlje našeg regiona žive van mogućnosti svojih prirodnih resursa.

Novi Izveštaj o stanju planete biće objavljen 27. oktobra.

„Srećom, neke zemlje prihvataju izazov. Kostarika je na primer u prva tri mjeseca 2016. godine čak 97 odsto svoje električne energije proizvela iz obnovljivih izvora“, kaže se u saopštenju.

Portugal, Njemačka i Velika Britanija, dodaje se, takođe su dostigli nove nivoe upotrebe obnovljivih izvora energije, dok je vlada u Kini osmislila plan za smanjenje potrošnje mesa kod svojih građana za 50 odsto, što će emisije ugljen-dioksida iz kineske stočarske industrije smanjiti za jednu milijardu tona do 2030. godine.

Navode da, kako globalna populacija i potrošnja rastu – naročito u odnosu na emisije ugljen-dioksida – Dan ekološkog duga pomjerio se od kraja septembra 2000. godine na 8. avgust ove godine.

„Svako od nas ima moć da promijeni svoj život. Kako bi radili u skladu sa istorijskim Pariskim sporazumom, GFN i njihovih 25 partnera pokrenuli su kampanju za povećanje angažmana javnosti s ciljem isticanja važnosti očuvanja prirodnih resursa na održivoj planeti, u kojoj se ljudi i planeta razvijaju“, dodaje se u saopštenju.

Za učešće u kampanji, kako je saopšteno, dovoljno je posjetiti www.overshootday.org i objaviti svoju fotografiju sa potpisom 'pledgefortheplanet.

Bonus video: