Crna Gora pomaže komšijama, Bingulac: Ovo je više od očekivanog

Jedan broj beranskih srednjoškolaca novac namijenjen za ekskurziju šalje u Srbiju i BiH
106 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 20:30h

Crnogorski đaci, studenti, radnici, privrednici, bankari, političari - cijela Crna Gora i juče je uspješno položila ispit iz humanosti! Za ugrožene građane Srbije i BiH od nezapamćenih poplava nastavljeno je prikupljanje namirnica, odjeće, obuće, ljekova, a mnogi i samoinicijativno, mimo organizovanih odlazaka, kreću da spasavaju komšije...

Građani Crne Gore su veoma aktivni posredstvom Telenor i Telekom mreže, poslali 108.536 poruka.

Slanje poruka je oslobođeno plaćanja PDV-a, pa cjelokupan iznos poruke od jednog eura ide u humanitarne svrhe, za prikupljanje pomoći za ugrožene u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Vlada je juče odlučila da poruke namijenjene humanitarnoj pomoći za poplavljena područja budu oslobođene PDV-a i da se trošak firmi, koje upućuju svoju robu, tretira kao poslovni rashod.

Po najnovijim podacima iz m:tel-a: korisnici te mreže su od početka akcije do danas u 14 sati na broj 14543 poslali 36.777 SMS poruka. Kompanija je juče opredijelia 10.000 eura, a Sindikat zaposlenih danas 1.000 eura pomoci za stanovništvo poplavljenih područja.

Hotel Zan iz Ulcinja poklanja ljetovanje za 30 porodica iz Srbije i BiH >>>

Pomoć iz Crne Gore: Šta donirati >>>

Korisnici Telekoma do sada su poslali 57.369 poruka.

Portoparolka Crvenog krsta Milica Kovačević apelovala je na građane da dalje donacije usmjere na konzerviranu hranu, hranu za bebe, sredstva za higijenu i vodu. CKCG ne može prihvatati donacije građana u vidu lijekova i medicinskih sredstava”, rekla je ona “Vjestima”.

CKCG je do sada transportovao jedan kamion pomoći za Srbiju i dva za Bosnu. Iz hrvatskog Crvenog križa, nakon što su ponudili pomoć, rečeno im je da trenutno imaju kapacitet da sami odgovore na potrebe ugroženih u toj zemlji.

Iz Crvenog krsta su saopštili da je značajna pomoć prikupljena putem uplata na žiro račun Crvenog krsta otvoren kod Hipotekarne banke, i to 155.314,84 eura.

Volonteri Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore je otvorio žiro račun i kod NLB Montenegro Banke, kako bi se i klijenti ove banke aktivnije uključili u prikupljanje pomoći. Broj žiro računa je: 530-77788-31, a do 15.30 na ovaj žiro račun je uplaćen iznos od 3.592 eura. Provizije se na uplate ove vrste ne plaćaju.

Putem brojnih sabirnih akcija koje su organizovane su prikupljene velike količine pomoći u garderobi, hrani, higijenskim artiklima, vodi. Volonteri Crvenog krsta, kako je saopšteno, rade na pakovanju pomoći, pa će distribucija iste na teren biti organizovana u skladu sa potrebama ugroženih stanovnika Bosne i Srbije.

Crveni krst Crne Gore je direktno uputio ili bio posrednik u transportu velikih količina pomoći ka Bosni i Srbiji. Ukupno je do sada poslato 42.309 litara vode, 19.127 komada različite konzervirane hrane, 2.547 higijenskih artikala, 204 para gumenih čizama, 204 kanistera za vodu, 600 ćebadi, paleta hrane, higijene i odjeće za djecu, 3 palete garderobe za odrasle.

Crveni krst Crne Gore podsjeća da finansijsku pomoć prikuplja isključivo putem uplata na žiro račun i donatorskih brojeva.

Berane, foto: Čitalac reporter

Tri tone namirnica i oprema za ronjenje i alpinizam za BiH

Nakon pomoći ugroženim krajevima u Srbiji, sa Cetinja je večeras upućen kontingent pomoći i poplavljenom području Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović večeras je ispratio ekipu Izviđačkog odreda “Gojko Kruška” i Avanturističkog parka “Lovćen”. Oni ka Bosni I Hercegovini nose pomoć Prijestonice Cetinje, kompanije “Marteks”, učenika Gimnazije Cetinje, Izviđačkog odreda “Gojko Kruška”, Avanturističkog parka “Lovćen”, ali i brojnih građana prijestonog grada, koji su u minula tri dana učestvovali u prikupljanju pomoći.

Foto: Prijestonica Cetinje

Za BiH su prikupljene tri tone hrane i drugih proizvoda, koje će biti isporučene nadležnim institucijama u Doboju.

Takođe, ekipa Izviđačkog odreda “Gojko Kruška” i Avanturističkog parka “Lovćen”, sa opremom za ronjenje i alpinizam, po dolasku u Bosnu i Hercegovinu staviće se na raspolaganje kriznom štabu “Doboj Jug”.

Nova grupa spasilaca iz Podgorice ide za Šabac

Nova grupa od 11 spasilaca Službe zaštite Glavnog grada u petak će otputovati u Srbiju kako bi kolegama na poplavljenom području okoline Šapca, pružila pomoć u sanaciji terena, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Ugroženom stanovništvu Glavni grad će uputiti još 10.000 litara flaširane vode za piće.

Foto: Glavni grad

Prva ekipa spasilaca Službe zaštite, specijalizovana za spašavanje na brzim vodama, koja je prošle subote otputovala u Srbiju, upravo se vratila u Podgoricu.

U koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, oni su takođe bili upućeni u Šabac, gdje su direktno učestvovali u spasavanju stanovništva na terenu, dostavljanju hrane i vode za piće, kao i crpljenju vode iz poplavljenih kuća. Oni su tada kao interventnu pomoć dostavili i 10.000 litara flaširane vode za piće i 5.300 vreća za pijesak.

Dobar odziv na poziv Privredne komore, prikupljeno 49.500 eura

Na račune za pomoć poplavom zahvaćenim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje je Privredna komora Crne Gore, u dogovoru sa komorama ovih dviju zemalja otvorila juče, do danas u 15 sati je ukupno uplaćeno 49.500 eura, i to 23.900 eura na račun za pomoć Srbiji, te 25.600 eura za pomoć Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Na poziv koji je uputila crnogorska Komora odazvalo se mnogo privrednih subjekata, sportskih kolektiva, kao i sindikalnih organizacija.

Veliki broj crnogorskih kompanija priprema ili je već uputio pomoć u vidu materijalnih sredstava, bilo da se radi o svojim proizvodima ili drugim prijeko neophodnim potrepštinama kao što su garderoba, dječije pelene, hemijski proizvodi i slično.

Brojevi računa na koje se mogu uplatiti sredstva:

za Srbiju - kod Hipotekarne banke: 520-688-48 i

za Bosnu i Hercegovinu - kod Erste banke: 540-7038-80

Ambasada Srbije otvorila račun u Komercijalnoj banci

U cilju lakšeg prikupljanja finansijske pomoći za ugrožene u poplavljenim područjima Srbije, Ambasada Republike Srbije u Podgorici je otvorila namjenski račun u Komercijalnoj banci ad Budva.

Građani i pravna lica u Crnoj Gori koji žele da pomognu u saniranju štete koja je izazvana poplavama mogu uplaćivati novčanu pomoć na broj računa korisnika

525-1-41, poziv na broj odobrenja 3100-23292-0070200020950.

Neophodno je navesti naziv korisnika: Komercijalna banka ad Budva, a kao svrhu uplate navesti: Donacija za poplave u Republici Srbiji.

Sve uplate po ovom osnovu su oslobođene bankarske provizije.

Iz Volija upućena roba u vrijednosti 20.000 eura

Ispred Logističko-distributivnog centra Voli je krenuo šleper sa najneophodnijim sredstvima (mlijeko, voda, sredstva za ličnu higijenu, konditori, sokovi, tjestenine, konzervirana roba,...) u vrijednosti od oko 20.000 eura.

Pomoć je namijenjena najugroženijima iz poplavljenih područja na teritoriji Srbije.

Studenti i zaposleni sa Ekonomije sakupili 3.500 eura

Tokom dvodnevne akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo područja ugroženih poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini pod nazivom „Najvažniji ispit“ studenti i zaposleni na Ekonomskom fakultetu su sakupili novčana sredstva u iznosu od skoro 3.500 eura (Fakultet i zaposleni su donirali 2.500 eura, dok su studenti sakupili skoro 1.000 eura), prikupljeno je oko 150 paketa hrane, higijenskih sredstava i garderobe kao i 1.500 litara flaširane vode.

Drugog dana akcije studentima su se pridružili učenici Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović”, kao i Banka hrane u saradnji sa kompanijom BAR-KOD koji su obezbijedili 18 paketa konzervirane hrane.

U skladu sa preporukama Crvenog krsta Crne Gore prikupljana su: novčana sredstva, konzervirana hrana i flaširana voda, za bebe: mlijeko u prahu, bebi kašice, pelene i ostale higijenske proizvode, kao i garderoba i higijenska sredstva za odrasle i stara lica.

Pomoć za region iz Advokatske komore Crne Gore

Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore donio je odluku da se na ime pomoći poplavljenim područjima uplati određeni novčani iznos, kao znak podrške narodu Srbije, BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Advokatske komore.

I velik broj advokata je, kako se navodi, pojdinačnim novčanim pprilozima pokazao visok nivo humanosti i želje da se pomogne ljudima koji su se našli u nevolji.

"U ime svoh crnogorskih advokata, predsjednik Advokatske komore Crne Gore je uputio telegrame saosjećanja i podrške predsjednicima advokatskih komora Srbije, Federacije BiH i Hrvatske, uz poruku da im crnogorski advokati stoje na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i želju da se posjedljice ovakve elementarne nepogode što prije saniraju", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Advokatske komore Zoran Begović.

Beranski srednjoškolci se odrekli ekskurzije

Jedan broj beranskih srednjoškolaca, koji su ovih dana planirali ekskurzije, odrekli su se prikupljenog novca i preusmjerili ga za svoje vršnjake kojima je voda sve odnijela.

Na društvenim mrežama je sve u znaku solidarnosti sa ugroženima. “Ovakve stvari vraćaju vjeru u ljude”, napisao je Igor Damjanović na svom fejsbuk profilu.

U četvrtak će se u diskoteci Maximus organizovati studentska žurka humanitarnog karaktera u okviru koje će se u saradnji sa festivalom Spring Break Montenegro na ulazu u diskoteku organizovati prikupljanje priloga za stanovništvo Srbije, BiH i Hrvatske ugroženo u poplavama.

Jadroagent Bar je u cilju humanitarne pomoći ugroženima u poplavljenim podrucjima Srbije i Bosne i Hercegovine, danas uplatio iznos od 2.000 eura.

Pomoć i za životinje

Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice objavilo je broj računa za uplate za pomoć životinjama ugroženim u poplavama u Srbiji. Pomoć može biti uplaćena na račun:

SWIFT-BIC: KOBBRSBG

Beneficiary: IBAN/account number: RS35205007080003777690

Udruženje za prava i zaštitu životinja MIA

Dubljanksa 67, 11000 Belgrade

Crnogorski animator sa djecom u Beogradu

"Jedinstveni klovn Žarko došao sa ekipom iz Crne Gore da podijeli poklone i razveseli djecu u Areni. I uspio je", objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu “Kombank Arene”.

U sali Kombank Arene je smješteno dosta evakuisanih ljudi, među kojima su i brojna djeca. U pomoć njima je pristigao i dobro poznati crnogorski animator Žarko Stanišić, poznatiji kao Žarko Žabac.

Stanišić, inače član udruženja Roditelji, odnio je pomoć koju je obezbijedilo nekoliko kompanija i građana.

Donacije u hrani za bebe, pelenama, igračkama, sredstvima za higijenu obezbijedile su kompanije Donator d.o.o. Gruppo Tessile zastupnik HiPP-a, Monte D, Nova knjiga i Boom M&G d.o.o koje su se odazvale na poziv udruženja Roditelji da se uključe. U toku ponedjeljka su i roditelji donosili pomoć koja je pridružena donacijama kompanija.

Foto: Twitter/arenabeograd

Oko 1,2 tone pomoći je sinoć i danas stiglo u Beograd, a Žarko će je uz asistenciju crnogorske ambasade i udruženja Roditelj iz Srbije podijeliti mališanima i njihovim roditeljima.

Žarko će narednih dana boraviti u Srbiji gdje će pokušati da pomogne djeci da barem na kratko zaborave na probleme sa poplavama zbog kojih su morali biti evakuisani iz svojih domova.

Prikupljanje pomoći u Bijelom Polju

Nakon uplate od 10.000 eura ugroženim područjima Srbije i Bosne i Hercegovini Opština Bijelo Polje, i slanja specijalnog tima Službe za spasavanje, Ekonomski savjet je donio odluku da aktivira bjelopoljske privrednike da se priključe akciji.

"Tako se do sada javilo preko 100 privrednih društava koja će, shodno svojim mogućnostima, a najmanje po 200 eura, uplatiti novčanu pomoć na žiroračune za ugrožena područja u Srbiji i BiH. Takođe, privredna društva iz Bijelog Polja će uputiti pomoć u vodi, hrani, odjeći, pelenama za bebe, u područja pogođena vremenskim nepogodama. Osim toga, aktivirala se i opštinska Kancelarija za mlade koja na nekoliko punktova u gradu prikuplja pomoć za pomenuta područja", kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

Pomoć poplavljenim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini prikupljana je i danas na više lokacija u tom gradu. Akcije su organizovali bjelopoljske organizacije mladih volontera, nevladine organizacije, razna udruženja, studenti.

Donacije su uputila preduzeća Mesopromet, Rada, Put-gros i i drugi, pokazujući veliku humanost na djelu.

Prikupljena je velika količina sredstava za higijenu, hrane za bebe, pelena, odjeće za bebe, garderobe za odrasle kao i određena suma novca koja će biti uplaćena na žiro račun Crvenog krsta.

Akcije su najavili muzičari, slikari,vlasnici kafića, kroz razne žurke i druge humanitarne događaje.

Industrija mesa "Goranović" poslala proizvode u vrijednosti od 25.000 eura

Industrija mesa "Goranović" iz Nikšića uputila je Srbiji humanitarnu pomoć u iznosu od 25.000 eura svojih proizvoda.

Takođe, opština Nikšić je u zajedničkom transportu sa kompanijom "Goranović" poslala humanitarnu pomoć u vrijednosti od 5.000 eura (8.000 konzervi hrane).

"Humanitarna pomoć će do kraja nedjelje biti poslata i Bosni i Hercegovini. Komunicirali smo sa kriznim štabovima u Srbiji, oni su nam sugerisali da im je najpotrebnija hrana i zato je šaljemo" rekao je Đorđe Goranović, izvršni direktor ove firme.

U nikšičkom Vodovodu za pomoć ugroženom stanovništvu Srbije i BiH izdvojili su 2.000 eura, dok će zaposleni u tom preduzeću, na dobrovoljnoj osnovi, izdvojiti jedan odsto neto majske zarade.

U Opštini ističu da će pomoć namijenjena BiH biti upućena u narednih nekoliko dana.

Apel na solidarnost stigao je i iz Saveza sindiakta - Regije za Plužine, Šavnik i Žabljak, čije se članstvo poziva da učestvuje u akcijama prikupljanja pomoći organizovanih posredstvom Crvenog krsta Crne Gore i lokalnih samouprava.

Mojkovac poslao flaširanu vodu, hranu, materijal za higijenu, opremu za bebe, garderobu...

Opština Mojkovac je, prema instrukcijama Nacionalne asocijacije lokalnih samouprava Srbije, rano jutros otpremila šleper sa prikupljenim donacijama za Bajinu Baštu.

Kako su kazali u lokalnoj upravi, zahvaljujući brojnom odzivu građana i solidarnosti koju su pokazali proteklih dana prema građanima susjedne države, sakupljene su velike količine pomoći potrebne ugroženima: flaširana voda, hrana, materijal za higijenu, oprema za bebe, garderoba...

"Prema navodima Nacionalne asocijacije lokalnih samouprava Srbije pomoć je bila najpotrebnija u Bajinoj Bašti. Tako je šleper sa prikupljenom pomoći iz Mojkovca tamo upućen" rekli su u opštini.

Predsjednik Dejan Medojević zahvalio je juče sugrađanima koji su se odazvali njegovom apelu od prije tri dana i doprinijeli uspješnoj realizaciji te humanitarne akcije.

SSCG: Zaposleni se odriču jedne dnevnice

Zaposleni u Savezu sindikata Crne Gore, na današnjem sastanku održanom u Podgorici, izrazili su punu i iskrenu solidarnost sa svojim kolegama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i sa svim gradjanima pogođenim katastrofalnim poplavama, koje su nažalost odnijele ljudske živote i nanijele ogromnu materijalnu štetu.

"Zaposleni su odlučili da se odreknu jedne dnevnice u korist pomoći postradalim područjima, kao znak solidarnosti i saosjećanja u nevolji koja ih je zadesila.Svjesni da je postradalima neophodan svaki vid pomoći, ovom prilikom zaposleni su pozvali radne organizacije i sindikate, da im se u skladu sa svojim mogućnostima pridruže, kako bi se makar ublažile posledice ove katasrofe", ističe se u saopštenju SSCG.

Donacija TO Kotor

Turistička organizacija Opštine Kotor je donijela odluku, povodom razornih poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatsakoj, da opredijeli 2.500 eura pomoći ugroženima i to Bosni i Hercegovini i Srbiji po 1000 eura a Hrvatskoj 500 eura.

"Radi se o iznosu koji je u skladu sa postojećim finansijskim mogućnostima Turističke organizacije Kotor, za koji vjerujemo da je simbolički vrijedan i kao čin solidarnosti na koji smo obavezni. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da su naš grad i zemlja, nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, obnovljeni uz pomoć koju su nesebično pružili svi građani nekadašnje Jugoslavije. Iz tog razloga, smatramo da Kotor i Crnogorsko primorje imaju obavezu više od drugih da u ovom trenutku pokažu solidarnost i nesebičnost", saopšteno je iz TO Kotor.

Kasice Crvenog krsta u Roda trgovinama

Kompanija Mercator CG je u svojim Roda trgovinama postavila kasice Crvenog krsta, namijenjene prikupljanje novčane pomoći za ugroženo stanovništvo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok će tokom sedmice kasice biti postavljene u svim većim Rodama širom Crne Gore.

Kasice su za sada postavljene u Podgorici - Megamarket Roda u Mall of Montenegro, Megamarketu Zelenika i Roda Super Marketu u Nikšiću.

Iz kompanije poručuju da je ovo samo početak i da će, shodno planu saniranja štete u ugroženim područjima, prilagođavati i svoje aktivnosti.

"Planirano je da akciju prikupljanja pomoći realizujemo u nekoliko faza, a zahvaljujući dobroj saradnji sa Crvenim Krstom, cijeli proces je pažljivo isplaniran. Pošto je prioritet prikupljanje novčane pomoći, postavljenjem kasica tokom ove sedmice želimo da damo priliku što većem broju naših potrošača da pokažu svoju humanost. U narednoj fazi prikupljaćemo namirnice, a biće napravljena i grupa preporučenih proizvoda koji će biti po nabavnoj cijeni i distribuirani preko mreže Crvenog Krsta u ugrožena područja. Zahvaljujemo svojim potrošačima na velikoj zainteresovanosti i solidarnosti koju pokazuju u ovim teškim momentima za naš region i ponosni smo što poslujemo među ovakvim ljudima", saopšteno je iz Mercatora CG.

Kompanija Mercator CG je prethodnog vikenda donirala dva kamiona flaširane vode za žrtve nezapamćenih vremenskih nepogoda, dok je kompanija Mercator Srbija uputila humanitarnu pomoć najugroženijem stanovništvu u vrijednosti od 2,3 miliona dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odjeći.

Opština Rožaje pomogla sa 10.000 eura

Rožajska lokalna uprava uplatila je juče po pet hiljada eura kao pomoć za saniranje štete u ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Gradonačelnik Nusret Kalač uputio je i telegrame saučešća.

"Vijest o žrtvama čije živote su odnijele poplave u Bosni i Hercegovini potresla je Rožajce. U njihovo i svoje lično ime iskazujem iskreno žaljenje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i porodicama nastradalih, njihovoj rodbini i prijateljima. Naše misli su i sa onima koji su uslijed elementarnih nepogoda morali da napuste svoja ognjišta, uz želju da se život u ugroženim područjima što prije normalizuje, a katastrofa nikada ne ponovi. Rožaje je spremno da ponudi svaki vid pomoći bratskom narodu u Bosni i Hercegovini i moli se da u ovim teškim trenucima imaju snage i strpljenja", stoji u telegram upućenom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne I Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Telegram “iskrenog saučešća zbog nenadoknadivog gubitka” ljudskih žrtava, Kalač je uputio i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i porodicama nastradalih u toj zemlji.

EPCG dala 80.000 eura

Elektroprivreda Crne Gore opredijelila je po 40 hiljada eura jednokratne pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini za sanaciju šteta koje su, posljednjih dana, prouzrokovale nezapamćene poplave u ovim državama.

"Odbor direktora EPCG odlučio je da stanovnike ugroženih područja Srbije pomogne sa 40 hiljada eura, i isto toliko izdvojio je i za ugrožena područja u Bosni i Hercegovini.

Svjesni činjenice da elektroenergetski sistem Srbije radi u otežanim okolnostima, EPCG je Elektroprivredi Srbije ustupila 10.000 MWh električne energije i dalje nastavlja sa isporukom, a u cilju doprinosa održavanju stabilnosti sistema.

Elektroprivreda pomoć upućuje stanovništu koje je zadesila ova nevolja sa željom da prebrode ove teške trenutke i u nadi da će se situacija na poplavljenim područjima što prije stabilizovati", saopšteno je iz EPCG.

Pivara uplatila 20, Vodovod 5 hiljada eura

UNIQA osiguranje je danas uputila donaciju od 10.000 eura na račune koji su otvoreni za pomoć stanovništvu poplavama ugroženih područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje uputio je pet hiljada eura za pomoć građanima Srbije koji su imali štetu od poplava. "Dajemo skroman doprinos u ovoj akciji prikupljanja pomoći i nadamo se da će zajedničkim trudom posljedice ovih nemilih događaja što prije biti sanirane", kaže se u saopštenju.

Pivara "Trebjesa" je uplatila 20.000 eura za pomoć ugroženim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Svjesni smo da će proces oporavka stanovništva i teritorije koje su pogođene prirodnom katastrofom biti dug i da će početak saniranja biti najteži. U ovakvim situacijama veoma je važno da i pojedinci i kompanije pokažu solidarnost i pomognu u skladu sa mogućnostima. Naša kompanija se na ovaj način pridružila Apatinskoj pivari, našem partneru iz Molson Coors grupacije, koja je već donirala sumu od šest miliona dinara za pomoć najugroženijim opštinama u Srbiji, obezbjedila 16 tona hrane, frižidera za privatne centre i druge vrste pomoći", saopštila je Sanja Ćalasan, izvršna direktorica "Trebjese".

Žabljačani od ranog jutra pomažu

Od ranog jutra Žabljačani pristužu na punkt za prikupljanje pomoći narodu postradalom od poplava pa su volonterkama Crvenog krsta pune ruke posla da to sve prihvate.

Ne samo punkt u strogom centru grada već i okolni prostor iz trenutka u ternutak sve više popunjava pomoć. U polivinilskim kesama ima svega: hemijskih preparata, dječijih pelena, higijenskog papira, dugotrajnih prehrambenih proizvoda, vode za piće...

Foto: Obrad Pješivac

Istovremeno, na drugom kraju grada, u parohijskom domu, Crkvena opština Žabljak prikuplja novac i garderobu i, kako kaže Sveto Šljivančanin odziv naroda je veliki.

Veliki broj ljudi iz ovog kraja SMS porukama dao je svoj doprinos. Grupa Durmitoraca je sa dva gumena čamca pomagala postradalima u okolini Kraljeva.

Žabljačka firma „Eko per“ Ljuba Perišića, poznatija kao voda Diva, i ovog puta potvrdila je humanu ideju. Šest šlepera vode već koristi narod Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nijesmo završili taj posao. Radimo punim kapacitetom u tri smjene. Proizvodne trake ne staju, flaše se pune pa će šleperi puni vode iz naše fabrike i dalje ići prema ugroženim područjima", kaže „Vijestima“ direktor fabrike Mirko Vuković.

Bingulac: Pomogli ste više od očekivanog

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac zahvalio je danas Crnoj Gori na nesebičnoj pomoći i naglasio da je ona prevazišla sva očekivanja. On se, u razgovoru sa minstrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igrom Lukšićem, zahvalio i na pismima podrške koja su uputili crnogorski zvaničnici.„Lukšić je izrazio saosjećanje sa građanima Srbije i izrazio uvjerenje da će ta država uz nesebičnu pomoć velikog broja država i fondova uspjeti da u što kraćem roku prevaziđe tešku situaciju nastalu usljed elementarnih nepogoda“, kaže se u saopštenju. Navodi se da su Lukšić i Bigulac razgovarali su i o bilateralnim odnosima dvije države i iskazali spremnost u njihovom daljem unapređenju.

I Opština Tivat pomaže

Opština Tivat iz sredstava stalne budžetske rezerve izdvojiće 20 hiljada eura za pomoć u poplavama postradalim područjima Srbije, BiH I Hrvatske.

To je odlučeno juče na sjednici Skupštine opštine a jednoglasno je prihvaćena i inicijativa svih odborničkih klubova u lokalnom parlamentu, da se odbornici u ime pomoći stanovništvu pogođenom poplavama, odreknu jedne svoje mjesečne odborničke nadoknade.

Tivatska Opština aktivirala je i poseban žiro račun na kojem građani i privreda mogu uplatiti svoje novčane priloge za obnovu postradalih područja susjednih država.Akciju prikupljanja novčane pomoći poid nazivom “Djeca djeci” pokrenule su i NVO “Djeca Tivta” i “Da Qui” koje su posebno pozvale sve ustanove, organizacije, udruženja i klubove koji se bave najmlađom populacijom, da u njoj učestvuju.

Originalnost su iskazali i pojedini tivatski ugostitelji poput osoblja kafe picerije “Big Ben” koja će sav dobijeni bakšiš u naredna tri dana, odvojiti za pomoć poplavljenim područjima Srbije, BiH i Hrvatske, a u petak je i poseban “Pizza Day” u kome će sav prihod od prodaje pica, biti uplaćen u humanitarne svrhe za stanovništvo poplavljenih područja. Humanitarnu akciju sprovodi i Mješovita srednja škola “Mladost”, a Kolo srpskih sestara i Organizacija žena Tivta u Parohijskom domu već par dana zajedno sakupljaju svaku vrstu pomoći za postradala područja u tri susjedne države."Više smo nego oduševljeni kako se Tivat odazvao na apel za pomoć postradalim u poplavama, Pravoslavne parohije tivatske, hrama Svetog Save i Kola srpskih sestara.

Bonus video: