Crna Gora, Srbija i RS zajedno za čistiju Drinu

Osim što se radi o ekološkom problemu, plutajući otpad može ugroziti i rad Hidroelektrane u Višegradu, kazala je “Vijestima” direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović
225 pregleda 0 komentar(a)
Drina (ilustracija)
Drina (ilustracija)

Crna Gora, Srbija i Republika Srpska zajedno će raditi na rješavanju problema plutajućeg otpada (plastični otpad, autogume, aluminijumski otpad, uginule životinje...) na rijeci Drini.

Osim što se radi o ekološkom problemu, plutajući otpad može ugroziti i rad Hidroelektrane u Višegradu, kazala je “Vijestima” direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Ona očekuje da će rezultati rada tri države i njihovih više od 10 opština biti vidljivi već do jeseni.

Ona objašnjava da je problem plutajućeg otpada na Drini zajednički problem sve tri zemlje jer su povezane rijekama. Tako se, kaže ona, Tara i Lim su pritoke, pa će naredni koraci biti definisanje količine otpada koje te dvije rijeke dovode do Drine.

Podsjeća i da je nedavno u Višegradu održan ministarski sastanak u vezi sa ovim problemom.

“Tara nije toliko problematična jer iz te rijeke može da stiže drvni otpad. Problematičan je Lim i deponije uz tu rijeku, zbog čega su predstavnici opština Berane i Bijelo Polje takođe uključeni u zajedničku akciju te tri zemlje”, kazala Vojinović.

Vojinović kaže da je prvi korak formiranje dva radna mješovita tima koji će izaći na teren i dostaviti izvještaj sa predlogom rješavanja problema do kraja juna ove godine. Prvi tim, zadužen za izvještavanje o otpadu na Tari, čine ga stručnjaci iz nacionalnih parkova, šumski inženjeri i hidrolozi iz Crne Gore i RS.

“Drugi tim biće zadužen za identifikaciju količina i vrsta otpada koje dolaze na HE Višegrad slivom Drine i njenih pritoka. Za Crnu Goru je, u okviru aktivnosti ovog tima značajan obilazak sliva Lima i mapiranje lokacija divljih deponija i način saniranja tog problema”, kazala je Vojinović.

Bonus video: