Crna Gora u izvještaju Savjeta Evrope o seksualnom zlostavljanju djece

"Sve zemlje treba da primijene preporuke iz izvještaja i poboljšaju svoje krivično zakonodavstvo i sudski postupak. Od suštinskog je značaja da ne postoje praznine u zaštiti djece od ovog stravičnog zločina", rekao je generalni sekretar Savjeta Evrope
181 pregleda 0 komentar(a)
zlostavljanje djece, dijete, Foto: Shutterstock.com
zlostavljanje djece, dijete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2015. 20:33h

Savjet Evrope objavio je danas prvi izvještaj o načinima zaštite djece od seksualnog zlostavjanja u krugu povjerenja, a izvještaj se odnosi na 26 evropskih zemalja među kojima je i Crna Gora.

Izvještaj su pripremili članovi Lanzarot komiteta na osnovu podataka državnih organa i nevladinih organizacija iz država potpisnica Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Državama se u izvještaju preporučuje da preispitaju zakonodavstvo za zaštitu sve djece, bez obzira da li su ispod ili iznad starosne granice za seksualne aktivnosti, čak i kada počinilac ne koristi prinudu, silu ili prijetnju, kao i da poboljšaju prikupljanje podataka.

"Sve zemlje treba da primijene preporuke iz izvještaja i poboljšaju svoje krivično zakonodavstvo i sudski postupak. Od suštinskog je značaja da ne postoje praznine u zaštiti djece od ovog stravičnog zločina", rekao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

Crna Gora se nalazi se među 26 država na koje odnosi izvještaj Savjeta Evrope, pošto je ratifikovala Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja koja je stupila na snagu 2010. godine.

U nekoliko evropskih država, uključujuči i Crnu Goru, seksualno nasilje u krugu povjerenja se generalno odnosi na "zloupotrebu položaja, statusa ili odnosa".

Od svih zemalja na koje se odnosi izvještaj, samo je Španija inkriminisala seksualno zlostavljanje na način koji zahtjeva Lanzarote konvencija, odnosno kao "zloupotrebu priznatog položaja povjerenja, autoriteta ili uticaja", navodi se u saopštenju Savjeta Evrope.

Dodaje se da većina zemalja "ne obuhvata sve moguće počinioce (seksualnog nasilja nad djecom)", kao što su prijatelji ili kolege roditelja, prijatelji starije braće ili sestara, komšija, i to narušava pravo djeteta na bezbjednost.

"Postoje ogromne rupe u prikupljanju podataka o seksualnom zlostavljanju djece u Evropi", saopšteno je iz Lanzarot komiteta.

Državama se savjetuje da djeca, koja su žrtve seksualnog nasilja, ne budu fizički prisutna u toku sudskog postupka, s obzirom na to da se nalaze u naročito delikatnoj situaciji jer moraju da prijave "nekoga koga su poštovala, vjerovala mu i možda ga voljela".

U izvještaju su istaknuti i pozitivni primjeri domova za djecu i sličnih organizacija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Danskoj i Islandu.

Izvještaj obuhvata 26 država koje su ratifikovale Konvenciju Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja i kriminalizovale sve seksualne zločine nad djecom - Albaniju, Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Finsku, Francusku, Grčku, Island, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Moldaviju, Crnu Goru, Holandiju, Portugal, Rumuniju, San Marino, Srbiju, Španiju, Makedoniju, Tursku i Ukrajinu.

Bonus video: