Crna Gora u vrhu po broju oboljelih od dijabetesa

Svaki jedanaesti građanin u državi ima jedan od dva tipa dijabetesa, kazao je doktor Đorđe Krnjević
162 pregleda 1 komentar(a)
Critical Mass, Foto: Filip Roganović
Critical Mass, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.11.2017. 08:33h

Svaki jedanaesti građanin Crne Gore ima jedan od dva tipa dijabetesa, kazao je “Vijestima” doktor Đorđe Krnjević.

U preko 160 zemalja danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Prema riječima Krnjevića, u Crnoj Gori je registrovano 35.000 oboljelih od ove bolesti, dok se procjenjuje da 15.000 Crnogoraca i ne zna da ima dijabetes.

“Vjerovatno smo u vrhu na nivou Evrope, ali smo prosjek kad se uzmu u obzir zemlje svijeta. Više od 90 odsto pacijenata oboljelo je od dijabetesa tipa 2, koji je nekad bio poznat kao “starački dijabetes”, ali od ove bolesti sve češće obolijevaju mlađi ljudi, što je posljedica neurednog načina života. Manji broj oboljelih pati od dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti, a to su uglavnom djeca”, objašnjava Krnjević.

Ističe da su svi oboljeli terapijski dobro pokriveni.

“Terapija je dostupna i to na teret Fonda zdravstva, a radi se o terapijskom opsegu koji je dostupan svuda u Evropi. Ono što je i dalje problematično jeste prevencija i činjenica da Crnogorci nijesu dovoljno upoznati sa problemima i posljedicama ove bolesti”, pojasnio je Krnjević.

Nevladine organizacije „Plavi krug“ iz Bara, “BiciKlinički pokret“ (klub ljubitelja biciklizma iz Kliničkog centra, kojoj Krnjević i pripada) iz Podgorice i podgorička NVO „Dijabetes“, uz podršku organizacije Biciklo.me, organizovaće danas biciklističku vožnju sa ciljem da se promovišu zdravi stilovi života kao jedan od preduslova za prevenciju dijabetesa.

Bonus video: