Crnogorac bi da pegla bore, ali na svojoj ženi ne želi silikone

Hirurg Žarko Borović tvrdi da je svaki deseti pacijent u CG koji se odluči za neku korekciju-muškarac
1111 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2017. 07:47h

Ljudsko tijelo nije od drveta i kamena pa je nemoguće uslišiti želje žena, a sve češće i muškaraca - grudi, usne ili zadnjicu kao sa fotografije.

Osnivač Klinike za estetsku hirurgiju “Danica” Žarko Borović za “Vijesti” kaže da savršenstvo ne postoji i da je prilikom estetskih operacija važno da pacijent ima realna očekivanja. Doskorašnji načelnik Odjeljenja za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra, iza kojeg je tri decenije iskustva, ističe da se od svakih grudi ne mogu napraviti savršene.

“Ako su grudi male i skoro potpuno nerazvijene, može se postići izvanredan rezultat. Kod grudi koje su opuštenije, imaju viška kože, padaju - pogotovo poslije trudnoće i dojenja, baš i ne. Podizanje i uvećanje grudi nekada je vezano za ožiljke koji moraju biti trajni”.

Slično je, tvrdi, i sa usnama, koje ne mogu uvijek biti kao na fotografijama koje donesu pacijentkinje.

“Ljudsko tijelo nije od drveta i kamena da ga čovjek oblikuje kako zamisli”.

Borović kaže da je muškarac svaki deseti pacijent koji se podvrgne estetskoj operaciji u Crnoj Gori. Ističe da Crnogorci “drže do sebe” i da su spremni da određeni nedostatk riješe odlaskom “pod nož”.

Najčešće se plastičnim hirurzima obraćaju radi tretmana bora botoksom, korekcije očnih kapaka i ušiju, liposukcije stomaka i podbratka...

“Problem bora mogu imati već oko tridesete godine, a rano u mladosti i kapaka. Kod mlađe populacije je čest problem i uvećanih grudi, pa se odlučuju za korekciju”.

Borovićevo iskustvo razbija stereotip da žene rade estetske zahvate zbog partnera. On tvrdi da se ogroman broj muževa i momaka protivi namjeri partnerki da, na primjer, uvećaju grudi.

“Iako mnogi misle da se žene na to odlučuju upravo zbog partnera, veliki broj njih koji dođu u ordinaciju kao pratnja protiv je toga”.

Borović priča da žene sve češće žele da uvećaju zadnjicu, a da oba pola ugrađuju implante i u potkoljenice - zbog tankih listova, što košta do nekoliko hiljada eura. On upozorava da se i u mnogim kozmetičkim salonima i ordinacijama širom Crne Gore sve češće rade estetske procedure, poput “peglanja bora” i uvećanja usana hijaluronskom kiselinom. Kubik kiseline košta 250 eura. Borović kaže da je riječ o privremenom i gotovo potpuno bezbjednom rješenju koje traje oko 12 mjeseci.

“Silikonske preparate za uvećanje usana treba izbjegavati, jer mogu da uzrokuju komplikacije koje se veoma teško rješavaju”.

Ističe da bi takvim estetskim procedurama trebalo da se bave kvalifikovani ljekari, a ne priučene osobe koje su završile kurseve.

“Ko će da rješava problem ako dođe do komplikacije? Nijesam siguran da to mogu da urade priučene osobe, ali postoje institucije u Crnoj Gori koje bi trebalo da se bave time”.

Borović kaže da mnogi kod njega dolaze sa “realnim problemom”, ali da nikada ne pristaje da operiše one koji su umislili da ga imaju.

“Dešavaju se u raznim životnim dobima, a najčešće kod tinejdžera u pubertetu. Dođu i žale se - 'nos mi ovakav, uši mi ovakve, grudi mi ovakve'. Vidim da je sve lijepo i da nije potrebna korekcija i uz jedan fini razgovor takve zahtjeve uvijek odbijem”.

Priča da nije rijetkost da se i kod starijih, usljed životnih problema, dešava da nezadovoljstvo projektuju na fizički problem koji ne postoji. Naglašava da uvijek odbije pacijente, najčešće ženskog pola, koje dođu sa zahtjevom da ih operiše, jer ih je neko nagovorio. Tvrdi da osjeti kada žena ne želi intervenciju.

“Da bi se neko operisao, neophodan je uslov da mu smeta neki fizički nedostatak. Dešava se da dođu i pokažu grudi, pa pitaju mene da li ih treba raditi. Uvijek im kažem - ne, a kada me pitaju zbog čega, odgovorim zato što mene pitate”.

Odbio je, ističe, na stotine žena koje su tražile previše pune usne, ili velike grudi.

Kaže i da je mnogo žena poželjelo da ukloni trajne silikone iz usana, što je izuzetno kompleksna procedura koja se jedino može riješiti hirurški - sa neizvjesnim ishodom.

Borović kaže da radi sve moguće plastične operacije i da koristi materijale i tehnike koji se upotrebljavaju i na zapadu.

S obzirom da su cijene kod nas dosta niže, česti pacijenti su Njemci, Italijani i Švajcarci, ali i ljudi porijeklom iz Crne Gore i regiona koji žive u inostranstvu.

Komplikacije moguće, čak i sa smrtnim ishodom

Borović pojašnjava da je estetska hirurgija specifična disciplina i da na operacije dolazi relativno zdrava osoba koja očekuje da rezultati budu dobri, da nema komplikacija i neželjenih efekata. Stvarnost je, kaže, drugačija i može doći do lakših i težih komplikacija, čak i smrti.

“Često kažem da je jedina stvar koja je veća nepoznanica od kosmosa ljudski organizam”.

Komplikacije se, tvrdi Borović, dijele na opšte, kao što su produženo krvarenje, infekcije i sepsa i specifične - direktno vezane za određene operacije. Borović kaže da je bio prisutan na predavanju kada je svjetski poznat hirurg dva sata predstavljao svoje komplikacije i loše rezultate.

“Samo sam se pitao šta bi bilo da se to, ne daj Bože, desi u Crnoj Gori ili regionu”.

Ispričao je da je u Italiji prije deceniju samo u toku jedne godine nakon liposukcije umrlo deset pacijentkinja. Tvrdi da je pregledao ženu kojoj je sedam dana nakon operacije grudi na prestižnoj njemačkoj klinici - pola implanta virilo iz grudi.

Ne ispunjava hirove - grudi kao baloni i neprirodne usne i lice

Borović kaže da kategorično odbija da radi “grudi kao balone, neprirodne usne i lice kao maska”.

Takve hirove, tvrdi da ne ispunjava.

“Žele ogromne usne, a ja sam protiv toga, pa mi kažu - 'ali ja to plaćam'. Ne možete mi nikako platiti da vam naudim. Pričam im da kad dođe ljeto i skinu se na plaži u toples, okolina treba da konstatuje da imaju lijepe grudi koje izgledaju potpuno prirodno”.

Borović kaže da su u svijetu prisutni i slučajevi da neko poželi da izgleda kao mačka ili pas.

“To su nakaradnosti i zloupotrebe plastične hirurgije. Uvijek pričam da ima psihički izmijenjenih osoba sa raznim željama i njima se ne čudim. Ali, zaista se čudim ko je taj hirurg ko je prihvatio da nekome ispunjava patološke i bolesne želje. Svako pretjerivanje je vulgarizacija, a to je zločin”.

Galerija

Bonus video: