Crnogorska traži zemlju za bogomolju CPC u BD: Gdje da se molimo Bogu?

“U Budvi se vrši diskriminacija, poveč od javnog emitera RTV Budva, koji svaku slavu, svaku aktivnost Srpske crkve prati kao gradsku slavu. Za to vrijeme nacionalni Crnogorci nemaju nijedno mjesto gdje se mogu moliti Bogu”, ističe Ivančević
204 pregleda 83 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2018. 08:14h

Predstavnici opozicione stranke Crnogorska, najavili su da će uskoro Skupštini opštine Budva predati zahtjev za određivanje lokacije i poklanjanje opštinske parcele na kojoj će biti izgrađena bogomolja Crnogorske pravoslavne crkve.

To bi bila prva crkva CPC na području Budve, ukoliko gradski oci usliše zahtjev te partije.

“Obratićemo se Skupštini opštine i budvanskoj vlasti da dozvole da Opština ustupi plac na kome bi bio izgrađen objekat Crnogorske pravoslavne crkve. Vjerujući da su Crnogorci u Budvi obespravljeni, jer pored ogromnog broja crkvi i manastira kojima gazduje i upravlja Srpska crkva, nacionalni Crnogorci nemaju mjesto gdje će Bogu da se mole“, kazao je za “Vijesti” doskorašnji predsjednik Crnogorske i aktuleni odbornik u budvanskom parlamentu Dragan Purko Ivančević.

Prema njegovim riječima budvanska vlast je “dominantno srpska” i u obavezi je da obezbijedi pojedinačna i kolektivna prava svih građana.

“Svaka vlast, a posebno ona koja se deklariše demokratskom, dužna je da se nacionalni Crnogorci u jednom gradu regularno u svome objektu mogu moliti Bogu i da upražnjavaju svoje vjerske potrebe. Vjerujem da će to biti test za jednu demokratsku lokalnu vlast - kako oni sebe nazivaju, da vidimo koliko su spremni da ispoštuju prava drugih”, rekao je Ivančević.

Tvrdi da u sredinama gdje su na vlasti većinom nacionalni Crnogorci, nema takvih diskriminacija.

“U Budvi se vrši diskriminacija, poveč od javnog emitera RTV Budva, koji svaku slavu, svaku aktivnost Srpske crkve prati kao gradsku slavu. Za to vrijeme nacionalni Crnogorci nemaju nijedno mjesto gdje se mogu moliti Bogu”, ističe Ivančević.

Rekao je da je uvjeren da će njegov predlog podržati partije i pojedinci koji participiraju u budvanskoj koaliciji, a koji se izjašnjavaju Crnogorcima.

“U budvanskoj vlasti su, istina dominantno Srbi, ali se nadamo da će oni i djelovi, pošto ova vlast ima u koaliciji i nekih koji se deklarišu kao Crnogorci, biti saveznici u takvoj političkoj namjeri da obezbijedimo da se poštuju nacionalna i vjerska prava nacionalnih Crnogoraca”, poručio je Ivnačević.

U vladajućoj koaliciji saopštili su da ne žele da se izjašnjavaju o tome - dok Crnogorska formalno ne podnese zahtjev.

To bi, međutim, moglo da izazove potres unutar vladajuće koalicije, u kojoj participiraju partije koje su se do sada zalagale za poštovanje CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva na teritoriji budvanske opštine nema nijedan svoj objekat, niti komad zemlje. Mitropolija crnogorsko - primorska, od Jaza do Buljarice vlasnik je gotovo dva miliona kvadrata zemlje, uknjiženih na sedam manastira i na desetine crkava.

Mitropolija crnogorsko-primorska važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi i na mnogim parcelama Opština je donošenjem detaljnih urbanističkih planova ucrtavala gradnju turističko - stambenih objekata.

Mitropolija je vlasnik 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata.

U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići oko šest hiljada kvadrata.

U srcu Starog grada, crkva posjeduje 3.000 kvadrata, dok je atraktivni zemljišni kompleks na gradskoj zaobilaznici uknjižen kao dobro crkve Sveta Petka. Na njihovoj zemlji prije više od decenije, u blizini gradskog bulevara, izgrađen je hotel Podostrog i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu crkve, ali ga godinama rentiraju.

U dvjema stambenim zgradama, crkvi je ostao u vlasništvu 21 stan - garosnjera, jednosobnih i dvosobnih, kao i 11 poslovnih prostora i jedna garaža.

Crnogorska pravoslavna crkva nedavno je pokrenula peticiju za, kako su saopštili, ukidanje vlasništva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama.

Supermarket na imovini SPC?

Da SPC ne odustaje da brojne atraktivne parcele građevinski valorizuju, potvrđuje i najnoviji zahtjev Crkvene opštine Mainsko –

Brajićke, crkve Svete Petke, koja je tražila od opštinskog Sekretarijata za urbanizam da izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju na zemljišnom kompleksu na gradskoj zaobilaznici, pored hrama istoimene crkve.

Važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun”, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata, za koju su traženi UT uslovi, predviđena je gradnja stambeno-poslovne zgrade: prizemlje i pet spratova, koja može da ima maksimalnih 7.948 kvadrata bruto građevinske površine.

Crkva, odnosno lanac supermarketa Hard diskont Laković – HDL, prošle godine dobili su od opštine prvi korak ka dozvoli da se na toj lokaciji može graditi poslovni objekat od 1.500 kvadrata.

Da li iz sada predatog zahtjeva ponovo postoji namjera da se gradi supermarket na crkvenoj imovini, niko zvanično ne želi da kaže. Riječ je o parceli koja se nalazi tik uz lokaciju na kojoj je crkva trebalo da gradi jedan od najvećih pravoslavnih hramova na ovom dijelu Jadrana, posvećen Svetom Marku.

Bonus video: