Crnogorske lokalne uprave državi i bankama duguju preko 200 miliona

U najgoroj situaciji je Kolašin kojem bi za otplatu nagomilanih kredita i drugih obaveza trebalo oko 2,5 prošlogodišnja budžeta
100 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 22:27h

Najnoviji podaci Ministarstva finansija govore da su crnogorske opštine kreditno zadužene nešto više od 115 miliona eura, a druge neizmirene obaveze prelaze 90 miliona. Ukupan prihod svih lokalnih uprava u 2012. iznosio je 213 miliona eura. Kada se saberu sva dugovanja, krediti i ostala potraživanja opština, više od pola prihoda otpada na dugove.

U najgoroj situaciji je Kolašin kojem bi za otplatu nagomilanih kredita i ostalih neizmirenih obaveza trebalo oko dva i po prošlogodišnja budžeta, Nikšiću jedan i po da bi bili na nuli, a Budvi cijeli jedan budžet iz 2012.

Kada je riječ o dugu prema bankama, prednjači Podgorica na koju otpada više od četvrtine ukupnog duga lokalnih uprava, odnosno 30 miliona. Nikšić duguje 16 miliona, a nešto više od njega zajedno Pljevlja i Bijelo Polje. Od Bara i Budve bankari očekuju po sedam i po miliona, a po koju desetinu hiljada eura iznad i ispod pet miliona od Berana, Tivta, Cetinja i Kotora. Herceg Novi duguje četiri i po, 4,1 Kolašin, skoro dva i po Ulcinj, a Plav skoro 1,4 miliona eura. Ispod miliona duguju Plužine, Rožaje, Danilovgrad, Šavnik, Žabljak i Andrijevica, koja ima i najmanje obaveza prema bankarima, oko 180.000 eura.

Osim obaveza prema bankama, lokalne uprave duguju još skoro 95 miliona.

Tu prednjače Budva sa skoro 29 i Nikšić sa 10 miliona, te Bar sa skoro istim minusom. Bijelo Polje duguje 8,4, skoro sedam miliona Pljevlja, oko šest Cetinje, oko pet i po i 5,2 Berane i Ulcinj. Kolašin duguje četiri i po, skoro tri Plav i gotovo dva miliona Kotor. Između 1,9 i 1,6 miliona eura zadužene su opštine Kotor, Herceg Novi i Danilovgrad. Žabljak, pored kreditnih zaduženja, ima još oko 432, Šavnik 300, a Mojkovac 267 hiljada eura duga. Dugovanja glavnog grada su oko 60 000, a Plužina oko pet hiljada. Kada je riječ o neizmirenim finansijskim obavezama, mimo kredita, bez dugova su Rožaje, Tivat i Andrijevica.

Metropola turizma duguje blizu 40 miliona, gotovo 25 miliona eura manje nego prije godinu i po, kada je stupanjem na dužnost novog gradonačelnika Lazara Rađenovića, bila podvučena crta. Prihodi te opštine za 2012. iznosili su 39 miliona.

Kako su „Vijesti“ u više navrata do sada pisale, u budvanskoj opštini su svoja dugovanja najprije naplatile banke, pa je tako i opštinski račun pune tri godine bio u blokadi, do prije mjesec, kada je isplaćen i posljednji povjerilac, a sa svima ostalima dogovoren način isplate obaveza.

U najgoroj situaciji je Kolašin kojem bi za otplatu nagomilanih kredita i ostalih neizmirenih obaveza trebalo oko dva i po prošlogodišnja budžeta

Iako su planirali da tokom prošle godine raznim dužnicima izmire skoro 17 miliona eura, budvanska lokalna uprava isplatila je duga još šest miliona potraživanja preko toga.

Program stabilizacije i konsolidacije, kako ga je nazvalo rukovodstvo Opštine, odnosno rigorozna štednja, biće nastvaljen i ove godine, pa je tako budžetom za 2013. predviđeno da se na ime dugovanja izmiri oko 16 miliona eura.

Ukoliko to uspiju, već od 2014, kako su i sami naveli u lokalnoj upravi, Budva će ući u “mirnije vode” sa dugom kojim može da se upravlja.

Opština Kolašin je prošlu godinu završila bez stvaranja novih dugova, tvrdi prvi čovjek tog grada Darko Brajušković. To je, smatra on, razlog za zadovoljstvo. Prema Brajuškovićevim riječima tokom minulih dvanaest mjeseci uložen je trud da se smanje dugovanja, pa je situacija u lokalnoj upravi sada bolja nego prošle godine.

„Ne dugujemo više 10 miliona eura, sada je to mnogo manje, iako u ovom trenutku ne mogu reći koliko je to tačno. Trudimo se da „zatvaramo“ sve više dugova i sva energija je koncentrisana na to. Ovih dana trebalo bi da okončamo i posao sa Vladom, kojim je planirano da u državno vlasništvo pređe imovina u sportskoj zoni. Kao što znate, time bi bili i izmireni naši dugovi kada je riječ o porezima i doprinosima“, kazao je Brajušković za „Vijesti“.

Ovogodišnji budžet, jednoglasni su u vlasti i opoziciji, nije razvojni niti investicioni, ali je, kako je obrazložio predlagač, najbolje što se moglo. Kritičari lokalne vlasti smatraju da je potrošački, a da su prihodi, kao i prošle godine, neralano planirani.

Kada su vladali liberali dug Cetinja bio manji

Kada je riječ o dugu, Cetinje je na kraju mandata vladavine koalicije DPS–SDP 2011. godine bilo skoro devet puta zaduženije nego 2006. godine, kada je sa vlasti otišao Liberalni savez Crne Gore, uz podršku SNP-a.

Zaduženje grada 1. januara 2006, kada su liberali otišli sa vlasti, iznosilo je 760 hiljada eura, da bi za četiri godine porastao na skoro 6,8 miliona. Za plate je 2006. potrošeno oko pola miliona, a četiri godine kasnije tri puta više. Kreditna zaduženost grada 2006. bila je pet hiljada eura, a 2010. skoro 2,5 miliona eura.

Nikšić se zadužio 23,5 miliona

Sekretar za finansije Opštine Nikšić Mitar Matijašević nedavno je izjavo da je ukupan dug opštine 23,5 miliona eura. Komercijalnim bankama dugujemo 8,5 miliona, Investiciono-razvojnom fondu milion, kredit za prečistač otpadnih voda i rekonstrukciju i izgradnju kanalizacije je 15 miliona, od čega smo povukli skoro četiri. Uz to, dobavljačima dugujemo tri – četiri miliona eura, a državi za poreze i doprinose zaposlenima pet i po miliona”, kazao je Matijašević.

Nikšić

Jedan od osnovnih razloga, kako je kazao, zbog kojih opština ne može finansijski bolje da prođe jeste ukidanje naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, zbog čega Opština na godišnjem nivou gubi između četiri i pet miliona eura.

Radnicima koji primaju plate iz budžeta opštine se duguju tri do četiri zarade i ovih dana nikšićki vatrogasci pokušavaju protestima pred zgradom opštine da se izbore za isplatu zaostalih zarada.

Pljevlja moraju u nove kredite

Sekretar za finansije Opštine Pljevlja Zoran Vojinović nedavno je rekao da će Opština Pljevlja u naredne četiri godine vraćati četiri i po do pet miliona eura duga, što je veliko opterećenje za opštinski budžet. Prema njegovim riječima, budžet Opštine je zadužen više od deset odsto dugoročnim kreditima i da su značajno prenesene obaveze iz prethodne godine.

“Uz ovo imamo 2,8 miliona eura koje moramo da vratimo EPCG i još oko 500 hiljada prema Crnagoraputu, koje treba izmiriti za tri godine“, rekao je Vojinović. Prema njegovim riječima, prispjele obaveze iznose oko 6,5 miliona eura. Opština Pljevlja donijela je krajem prošle godine odluku o zaduženju od skoro milion eura radi finansiranja kapitalnih investicionih radova.

Još nijesu poznati uslovi pod kojima će Opština podići kredit, a visina kamate, rok otplate, kao i garancija otplate kredita definisaće se ugovorom o zaduženju. Lokalna administracija koju predvodi predsjednik Opštine dr Miloje Pupović kada je preuzela upravljanje Opštinom saopštila je da je od prethodne administracije koju je vodio Filip Vuković naslijedila oko 20 miliona duga.

U lokalnoj upravi za sada redovno isplaćuju plate, a zaposleni su posljednju primili decembarsku zaradu.

Galerija

Bonus video: