Crnogorski Holivud bez bioskopa

Kada je kiparska kompanija, iza koje stoje domaći biznismeni, privatizovala firmu „Zeta film“, Budva je ostala bez bioskopske i pozorišne sale
323 pregleda 0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.02.2012. 03:58h

Cjelokupan fond, od gotovo hiljadu filmskih traka, sa kojima je raspolagalo jedno od prvih filmskih preduzeća u Crnoj Gori - budvanski "Zeta film", predat je na čuvanje Javnoj ustanovi "Crnogorska kinoteka".

To je potvrdila načelnica Sekretarijata za društvene djelatnosti Rajka Špadijer, koja je u pismenom odgovoru opozicionom Pokretnu za promjene otkrila gdje se, nakon punih sedam godina od privatizacije nekada najmoćnijeg filmskog preduzeća, krije kulturno blago.

Budva je te 2004. kada je kiparska kompanija, iza koje stoje domaći biznismeni, privatizovala firmu "Zeta film" u strogom centru grada, ostala bez bioskopske i pozorišne sale, koje su bile u atraktivnoj zgradi od gotovo 3.000 kvadrata.

Od tada ljubitelji "celuloidne trake" nemaju gdje u metropoli turizma da vide neko filmsko ostvarenje, a težnja aktuelne opštinske vlasti je da se bioskop ponovo otvori u luksuznom poslovnom centru "TQ plaza", gdje je lokalnoj upravi pripala velika dvorana, namijenjena za bioskopsku salu.

Budva je 50-ih godina imala tri filmska preduzeća - "Lovćen film", "Mediteran film" i "Zeta film", koji, iako su bili nosioci filmske industrije, više ne postoje

Priča o zgradi u strogom centru počela je još prije pola vijeka, davne 1963. kada je preduzeće "Zeta film" gradi svojim novcem, a Opština ustupa zemljište, stotinak metara od Starog grada.

Upravo u toj zgradi bio je centar svih gradskih kulturnih i društvenih dešavanja. U njemu je bila smještena prva bioskopska i pozorišna sala i jedina crnogorska filmska distributerska kuća "Zeta film".

Tokom 2004. "Zeta film" je privatizovan, a novi vlasnik, poznati biznismen, imao je druge poslovne planove. Prodajom "Zeta filma" Budva je izgubila instituciju za koju se vezuju počeci filmske industrije u Crnoj Gori, salu bioskopa i pozorišta, koja je pretvorena u popularnu diskoteku "Trokadero".

"Sekretarijat za društvene djelatnosti, kao organ nadležan za poslove koji se odnose na obezbjeđivanje i ostvarivanje uslova za razvoj kulture, obratilo se pismenim putem filmskom preduzeću "Zeta film", gdje se nalaze filmske trake. Oni su nas obavijestili da su zaključili ugovor o preuzimanju, čuvanju i zaštiti filmskog materijala sa JU "Crnogorska kinoteka" iz Podgorice, tako da je cjelokupni filmski fond ovog preduzeća predat”, naglasila je Špadijer.

Za crnogorsko i jugoslovensko tržište "Zeta film Budva" uvezla je 891 dugometražni film

Zanimljivo je napomenuti da je Budva 50-ih godina imala tri filmska preduzeća - "Lovćen film", "Mediteran film" i "Zeta film", koji, nažalost, iako su bili nosioci filmske industrije, više ne postoje.

Ipak, u iščekivanju otvaranja bioskopa, treba podsjetiti da je samo "Zeta film Budva", preduzeće koje se bavilo proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova, do 1991. proizvelo 25 dokumentarnih i tri animirana filma u vlastitoj proizvodnji i devet igranih filmova u koprodukciji.

Za crnogorsko i jugoslovensko tržište uvezla je 891 dugometražni film.

Bonus video: