Crnogorski kuvari, poslastičari, konobari i đaci uče u Italiji

Obuka, kojoj podršku daje i opština Mađone, trebalo bi da traje dvije sedmice, po potrebi i duže
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 17:19h

Prva faza projekta „Umbria kulinari koledž“, posvećenog specijalstičkoj obuci naših kuvara, poslastičara i konobara, kako đaka tako i profesionalaca, u italijanskom gradu Peruđa, počela je na primorju.

Projekat, sa barskom agencijom „Lovćenšped turs“, sprovode Institut za turizam opštine Mađone u Peruđi, CNA - Nacionalni konzorcijum privrednika Italije, te velike fime prehrambenog sektora pokrajine Umbrija koja se u Italiji ponosi tradicijom, kvalitetom i rezultatima u proizvodnji vina, maslinovog ulja, konditorskih proizvoda i tjestenina.

“Obuka, kojoj podršku daje i opština Mađone, trebalo bi da traje dvije sedmice, po potrebi i duže, a odlazak prve grupe naših đaka i profesora u Peruđu očekujemo početkom naredne godine. Teoretski dio biće u učionicama, a praksa u restoranima, hotelima i fabrikama prehrambene industrije.

Naši profesionalci i đaci ovih zanimanja kroz redovno obrazovanje i praksu u Crnoj Gori stiču vrlo solidno znanje, a ovakva obuka je nadgradnja naučenog.

Predavači-eksperti za namirnice i kulinarstvo naučiće naše učesnike vještini degustacija, etici kulinarstva, tajni poslatičarskih kremova, prepoznavanju kvaliteta maslinovog ulja, mliječnih proizvoda kojih još nema na crnogorskom tržištu, kao i njihovoj upotrebi u spremanju jela. Sem kulinarstva, izučavao bi se i italijanski jezik”, rekla je „Vijestima“ Danijela Đurđević iz turističkog sektora „Lovćenšped turs“.

Đurđević živi i radi u Peruđi, gdje organizuje kurseve italijanskog jezika za naše državljane na čuvenom državnom Univerzitetu za strance, a već godinama dovodi italijanske lovce u naša lovišta.

Ona ukazuje da organizatori iz Umbrije planiraju da projektom obuhvate i druge zemlje regiona, a učesnici iz Crne Gore biće pilot-grupa.

“Do sada sam razgovarala sa direktorom Srednje škole „Danilo Kiš“ u Budvi, prof. Srđanom Popovićem, koji je iskazao veliki interes.

Slijedi naše zvanično pozivno pismo sa detaljnim opisom faza projekta. Specijalni gost svake grupe učenika biće po jedan štićenik Doma u Bijeloj koji se školuje za ova zanimanja. Očekujemo da ova obuka zbog svoje specifičnosti privuče pažnju i ostalih obrazovnih institucija koje školuju ove profile, kao i hotelskih preduzeća”, rekla je Đurđević.

Bonus video: