Crnogorski obrazovni sistem pokušava da ignoriše edukaciju o ratnim dešavanjima

Ključni događaj predstavlja obaranje udžbenika za četvrti srednje 2008. godine koji je nesvakidašnje za Crnu Goru ujedinio i vlast i opoziciju”, rekao je Vukanović
872 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Sa konferencije za novinare, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Ažurirano: 17.09.2019. 19:12h

Crnogorski obrazovni sistem pokušava da ignoriše edukaciju o ratnim dešavanjima i zločine koji su pratili raspad Jugoslavije, kako u regionu, tako i u Crnoj Gori.

To je ocijenjeno na konferenciji za medije Udruženja profesora istorije o rezultatima istraživanja "Kako vidimo 90e? Prilog nastavi istorije i kulturi sjećanja u Crnoj Gori".

Mila hvale, zločine ne pominju

Udruženje profesora istorije danas je predstavilo analizu čiji je cilj da doprinese utvrđivanju činjenica i inkorporiranju drugačijih pogleda na postojeći pristup predavanju istorije i predstavljanja post-jugoslovenskih država, a koja je priručnik nastavnicima istorije.

Istoričar Miloš Vukanović rekao je da prvi dio analize čini kratak pregled istorije Crne Gore od početka devedesetih do sticanja nezavisnosti, gdje su na jednom mjestu prikazana kratka poglavlja svih zločina počinjena na njenoj teritoriji ili od njenih građana, a prepoznao ih je međunarodni ili crnogorski pravosudni sistem.

Kazao je da drugi dio publikacije čini dio koji će od najveće koristi biti edukatorima.

"Koliko su 90e zastupljene u obrazovnom sistemu navdeno je više puta i to edukatori znaju međutim, manje je poznato kako smo do toga stigli. Ključni događaj predstavlja obaranje udžbenika za četvrti srednje 2008. godine koji je nesvakidašnje za Crnu Goru ujedinio i vlast i opoziciju”, rekao je.

Vukanović je istakao da je "guranje kontorverznih tema pod tepih, ili njihovo korišćenje za nacionalne i dnevnopolitičke teme nije samo odlika trenutne vlasti, već sastavni dio mentaliteta crnogorskog društva”.

Bonus video: