Crnogorski, srpski, hrvatski i bosanski su isti jezik: Deklaraciju potpisali Brković, Šerbedžija, Pančić...

Osnovna namjera ovog projekta je problematizovanje pitanja postojanja četiri "politička" jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog (crnogorski, srpski, bosnski i hrvatski), kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka, piše Index.hr
74 pregleda 105 komentar(a)
Jezici i nacionalizmi, konferencija Podgorica, Foto: Http://jezicinacionalizmi.com
Jezici i nacionalizmi, konferencija Podgorica, Foto: Http://jezicinacionalizmi.com
Ažurirano: 28.03.2017. 09:08h

Nakon što se održala serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, prenosi Index.hr.

Među onima koji su potpisali Deklaraciju su i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi" kojemu je cilj bio podizanje svijesti o jeziku te kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Osnovna namjera ovog projekta je problematizovanje pitanja postojanja četiri "politička" jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog (crnogorski, srpski, bosnski i hrvatski), kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka, piše Index.hr.

Index navodi da još uvijek nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države.

Biće dostupna svim građanima

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstaviće 30. marta u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljka Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženje Krokodil, te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresovanim građanima 1. aprila na web stranici jezicinacionalizmi.com, gdje će oni koji ju podržavaju moći i potpisati, javlja Radio Sarajevo, a prenosi Index.hr.

Bonus video: