Crnogorski studenti stigli sa putovanja: Ispunjeni snovi i očekivanja

"Iako nije na putovanju bilo lako, bilo je nezaboravno, i opet bismo ponovili isto, a i rado preporučili drugima"
126 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 20:23h

Poslije 25 dana putovanja Evropom, deset studenata iz Crne Gore vratilo se kućama sa novim životnim iskustvom i novim prijateljima.

Kroz projekat „Putujemo u Evropu“, koji je podržala Robert Bosch fondacija kroz Fond Balkan Trust for Democracy, a u Crnoj Gori realizovala NVO “Green Home”, studenti završnih godina dobili su priliku da upoznaju život i kulturu evropskih gradova.

Nezaboravna iskustva sa putovanja sada svi rado prepričavaju i preporučuju studentima da se naredne godine prijave na konkurs.

Studenti su već u Podgorici napravili plan koje gradove treba da posjete, i dogovorili se da idu u dvije grupe, od kojih je u jednoj bilo osmoro, a u drugoj grupi dvoje ljudi. Nakon zajedničkog trodnevnog boravka u Berlinu, gdje je bilo organizovano druženje i upoznavanje svih stipendista Zapadnog Balkana, studenti su nastavili dalje putovanje i obilazak Amsterdama, Brisela, Pariza, Barselone, Bazela, Ciriha, Beča i Budimpešte. U Crnu Goru vratili su se vozom preko Beograda.

Skroman budžet

Najviše vremena studenti su proveli u Parizu- sedam dana.

Zbog skromnog budžeta koji su imali na raspolaganju, hranili su se u pekarama, restoranima brze hrane i marketima. U nekim hostelima uspjeli su da po povoljnoj cijeni nađu smještaj i dva obroka. Prvi samostalni smještaj, za djevojke u grupi nije bio prihvatljiv, tako da su prvu noć proveli lutajući po Amsterdamu u potrazi za prenočištem. U potrazi za smještajem kostili su internet ili se oslanjali na preporuke radnika iz hostela u kojima su bili smješteni. Za prenoćište kažu da je u suštini bilo dobro iskustvo, nezavisno da li se radi o gostinjskim kućama, stanovima ili hostelima.

Sa željom da obiđu i vide što više gradova, upoznaju što više novih ljudi, način života i kulturu življenja, sa mapom u rukama, neko spreman za novu avanturu, a neko uplašen, krenuli su vozom za Amsterdam i Utreht. Na putu je bilo nesuglasica, ali kako većina njih kaže, ipak, su funkcionisali dobro i brinuli jedni o drugima.

“Putovanje je pravi životni test. Test izdržljivosti, sposobnosti, uklapanja i funkcionisanja u novoj sredini, fleksibilnosti...”

Studentkinja Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran, Valentina Živković iz Podgorice kazala je da se ovim putovanjem može se samo nešto dobiti.

“Putovanje je pravi životni test. Test izdržljivosti, sposobnosti, uklapanja i funkcionisanja u novoj sredini, fleksibilnosti...”, ispričala je ona.

Naučili su, kako su kazali, da razumiju druge, budu strpljivi, da pružaju i dijele.

Osim inter-rejl karata koje su dobili stipendijom, uz svoju snalažljivost i pomoć “Green Homea”, uspjeli su da obezbijede i po 200 eura džeparca. Osim ovog novca, kažu da je bilo potrebno još oko 500 eura kako bi se pokrili svi troškovi. Korišćenjem inter-rejl karti putovali su besplatno kroz evropske gradove, koristeći željeznički transport.

Iako su planirali svoju avanturu, nekada su išli i za osjećajem i predlozima drugih.

“Odjednom odlučiš i kažeš drugima i sebi da bi odlično bilo da se provozamo Senom jer je noć. Deset sati je, Ajfel će sijati i u 22 i u 23 časa. Mi ćemo biti u njegovom podnožju, a on će nas odozgo pokriti blještavim ogrtačem i sve će biti bajka”, kazao je student Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Miloš Damjanović.

Pariz, Amsterdam, Barselona...

Oduševljenost studenata gradovima koje su posjetili razlikovala se u zavisnosti od ljudi, arhitekture, prirode, izazova, noćnog života i drugih stvari.

Za Damjanovića, Amsterdam je grad koji je ostavio najviše utisaka.

“Taj holandski grad je po njegovim riječima prava Pandorina kutija, grad koji odiše mističnošću i zato ga izdvaja kao jedinstveno iskustvo”, ispričao je on.

Za Andreu Barjaktarović, studentkinju iz Podgorice, Barselona je ostvarenje sna. “Možda zato što sam opčinjena tim gradom i zato što je za mene bilo ostvarenje sna doći u Barselonu. Prelijepa plaža, čuveni Kamp Nou i Gaudijeve građevine po kojima je prepoznatljiva jednostavno ostavljaju bez daha”, kazala je studentkinja Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran.

Najviše vremena proveli u Parizu

Za studentkinju Vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran Maja Kecojević putovanje u Evropu bilo je avantura. Izazovno je bilo, kako je ispričala, sakupiti novac za džeparac, ali isto tako i spakovati što manje stvari za putovanje od 25 dana.

“Spavanje u vreći pod vedrim nebom tek prvi put bude uzbudljivije nego što smo mislili, već sljedeći put je čista realnost koja zna biti neprijatna sa prvom jutarnjom hladnoćom svitanja”, kazla je Kecojević.

Uprkos mnogim poteškoćama, opet bi se upustila u ovakvu avanturu.

“Divan je osjećaj probuditi se u Roterdamu i dan provesti u Brižu, a zaspati u Parizu. Izgubiš se u jezicima i kulturama, ali nemaš osjećaj da ti bilo šta smeta. Poteškoće traženja hostela i hotela ili, pak, pristojnog smještaja u različitim gradovima znaju predstavljati problem, no opet ono što doživiš nakon što ostaviš stvari, briše sav znoj koji je stvorio kofer i stepenice do dobro nađenog kratkotrajnog krova nad glavom”, kazala je studentkinja iz Nikšića Maja.

Putovanje je trebalo da traje 25 dana, a oni koji su htjeli da ga prekinu ranije, od toga su odustali.

Putovanje je trebalo da traje 25 dana, a oni koji su htjeli da ga prekinu ranije, od toga su odustali

“U početku sam namjeravala da putovanje završim ranije, međutim, kako je vrijeme odmicalo, tako sam se zbližavala sa ljudima, osjetila se domaćom u Parizu i nije bilo šanse da ne vidim i Barselonu, Beč...”, kazala je Milica Đurović iz Danilovgrada.

Isplatilo se

Za Gorana Koprivicu, sa Arhitektonskog fakulteta, putovanje Evropom je predstavljalo dodatno obrazovanje, jer je obišao mnoge gradove o čijoj je arhitekturi učio na studijama.

“Putovanje je bilo inspirativno. Meni će pomoći da završim svoj diplomski rad iz arhitekture, a sa druge strane ohrabruje me da kako je god moguće preduzimam slične poduhvate u budućnosti. Shvatam da je putovanje u strane zemlje neophodno radi razvijanja svijesti o zavidnom kulturnom nivou evropskih civilizacija kako bi se isti zahtijevao u matičnoj zemlji”, rekao je Koprivica.

Cetinjanin Andrija Damjanovića nada se da će život i rad nastaviti u nekom od gradova koje je obišao.

Mladima koji su spremni na avanturu, na “duga pješačenja i nespavanje zarad sjajnih prizora koje mogu vidjeti, studenti preporučuju putovanje Evropom

“Moj cilj je da nastavim studije u inostranstvu i živim tamo. Ovo putovanje mi je pomoglo na način da od ovih gradova izaberem onaj koji bi mi najviše odgovarao. Poslije 25 dana u inostranstvu sam sigurniji, i taj cilj koji sam sebi postavio se čini više dostižnim“, rekao je mladi Cetinjanin, kazao je on.

Mladima koji su spremni na avanturu, na “duga pješačenja i nespavanje zarad sjajnih prizora koje mogu vidjeti, studenti preporučuju putovanje Evropom.

Kako su ispričali moraju biti spremni na odricanje od komfornog smještaja i kvalitetne ishrane, ali za uzvrat imaju nova životna iskustva.

“Naučiš da poštuješ svoje kupatilo više nego ikad do sada, da uživaš u doručku za stolom, da spavaš u svom krevetu slađe nego ikad. Naučiš da ne postoji barijera koja se ne da riješiti, da ne postoje bukirani vozovi koji će te spriječiti da pređeš granice, ako imaš dovoljno strpljenja, sreće i pameti da tražiš sve moguće gradove i konekcije koje ćete dovesti bar nadomak svoje želje”, poručila je Maja Kecojević.

Evropom su ljetos putovali Milica Đurović, Andrija Damjanović, Miloš Damjanović, Marija Knežević, Amela Kurmemović, Maja Kecojević, Marko Pejović, Valentina Živković, Goran Koprivica i Andrea Barjaktarović.

Pomogao i princ Nikola

Projekat “Putujemo u Evropu” se već pet godina zaredom organizuje u zemljama Zapadnog Balkana, obuhvatajući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Mekedoniju, Srbiju i Crnu Gore. Ove godine projekat u Crnoj Gori realizovala je drugu godinu zaredom NVO “Green Home” iz Podgorice.

Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih našeg regiona sa zemljama Evropske unije, ali i predstavljanje Crne Gore. Ove godine mogućnost da upoznaju način života, kulturno-istorijske znamenitosti i običaje zemalja Evrope, dobilo je po odluci žirija deset najboljih studenata završnih godina. Projekat „Putujemo u Evropu“ je podržala Robert Bosch Stiftung fondacija kroz Balkan Trust for Democracy.

Od Fondacije “Petrović Njegoš” studenti su na početku putovanja dobili 100 eura, a onda ih je princ Nikola prilikom njihove posjete Parizu ugostio u svom domu gdje je organizovao večeru.

Galerija

Bonus video: