Crnogorski zdravstveni sistem 23. među 35 evropskih zemalja

Kao najveći uspjeh Crne Gore u sektoru zdavstva, navodi se podatak da je Crna Gora zbacila sa trona Island, državu sa najnižom stopom smrtnih slučajeva kod dojenčadi u Evropi
4223 pregleda 10 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Klinički centar Crne Gore (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2019. 21:00h

Zdravstveni sistem Crne Gore rangiran je kao 23. među 35 država starog kontinenta, rezultat je Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (Euro Health Consumer Index EHCI ) za 2018. godinu.

Sa 668 od maksimalnih 1.000 bodova, Crna Gora je u prošloj godini ostvarila napredak od dva mjesta u odnosu na 2017.

Kao najveći uspjeh Crne Gore u sektoru zdavstva, navodi se podatak da je Crna Gora zbacila sa trona Island, državu sa najnižom stopom smrtnih slučajeva kod dojenčadi u Evropi.

Prema EHCI izvještaju, u Crnoj Gori je stopa mortaliteta kod beba 1,3 na 1.000 rođenih.

U dokumentu se podsjeća da je Crna Gora država sa samo 650 hiljada stanovnika, te da to omogućava brzo sprovođenje reformi. Dodaju da je država tako za samo godinu u potpunosti realizovala sopstvenu verziju otvorenog sistema elektronskih recepata i nalaza, te kako je radikalno smanjeno vrijeme čekanja.

Isti razlozi doveli su Crnu Goru samo godinu ranije sa 34. na 25. poziciju. U tom izvještaju je, osim pohvala za sistem e-Recepti i e-Nalazi, crnogorski zdravstveni sistem dobio pohvale i jer je građanima omogućeno da putem aplikacija na mobilnom telefonu zakažu pregled kod izabranog ljekara.

Naveli su da uopšteno IT rješenje kakvo ima Crna Gora možda nije takoelegantno kao “Moj doktor” u Srbiji, ali da se čini da – završava posao.

Srbija je, prema izvještaju iz 2018, i lider u regionu na polju zdravstva. Ta država se našla na 18. poziciji, ispred Slovenije i Hrvatske, ali i drugih zemalja EU, među kojima su Španija, Italija, Irska, Kipar, Malta, Litvanija, Grčka, Letonija, Bugarska, Poljska, Mađarska i Rumunija.

EHCI izvještaj je rezultat istraživanja u javnom zdravstvenom sistemu, ali i anketa među organizacijama pacijenata. U anketiranju su učestvovovala 803 udruženja pacijenata iz svih zemalja, osim iz Crne Gore.

EHCI istraživanje se sprovodi od 2005. i vodeća je godišnja procjena uspješnosti nacionalnih zdravstvenih sistema u Evropi. Analiza se zasniva na ocjeni 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaviještenost oacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi liječenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda…

Bonus video: