Crnogorskim pomorcima potrebna pomoć: Blokirani u luci Brindizi

Pomorci su na brodu kao u zatvoru, nemaju novca, interneta, ponestaje im telefonskih kartica, a zalihe hrane su pri kraju
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 21:09h

Svi su izgledi da će posada blokiranog feribota “Ionian Spirit” na kojem je pet crnogorskih državljana, u luci u Brindiziju dočekati katolički Božić.

Feribot grčke kompanije “Agoudimos Lines” u luci Brindizi blokiran je od 17. septembra, a crnogorski pomorci za sada nemaju mnogo vajde od Vladine najave da će im se pomoći.

Od diplomatskih predstavnika Crne Gore u Italiji dobili su kozmetiku i voće, ali nema najave da bi država mogla uticati na poslodavce od kojih očekuju isplatu.

Od diplomatskih predstavnika Crne Gore u Italiji dobili su kozmetiku i voće, ali nema najave da bi država mogla uticati na poslodavce od kojih očekuju isplatu

Pomorac Merin Đukić iz Bara kaže da očekuje pomoć Vlade i napominje da mu je Nikola Ivezaj iz Ministarstva vanjskih poslova odgovorio na pismo.

Pomorci su na brodu kao u zatvoru, nemaju novca, interneta, a ponestaje im i telefonskih kartica.

“Izlazimo na sunce da se ogrijemo, kao blavori smo, kažem u šali. Bridnizi je mali grad i bukvalno nemamo kud”, rekao je Đukić.

Pomorci na brodu kojih je ukupno 25, struju imaju dva puta dnevno od 9 do 13 časova i od 18 do 22. Za sada su bez većih zdravstavnih problema.

“Pritisak mi je visok, što je i logično, s obirom na to u kakvoj smo situaciji!”

Feribot, koji je plovio na liniji ka Albaniji, ne može da krene jer vlasnička kompanija, pogođena krizom, nije ispunila svoje kreditne obaveze.

Članovi posade ne mogu da napuste brod jer već mjesecima ne primaju platu - kompanija im duguje ukupno 200.000 eura.

Italijanski list “Gazeta del mezođorno” piše da se mornari nalaze u ekstremnim uslovima, sa zalihama hrane pri kraju.

“Idemo po gradu da hvatamo internet signal, u blizini kafića ili drugih ustanova”, rekao je Đukić.

Grad Brindizi našim pomorcima obezbijedio osnovne namirnice: Gradonačelnik Konzales sa kapetanom Ligizosom

Članovi posade ne mogu da napuste brod jer već mjesecima ne primaju platu - kompanija im duguje ukupno 200.000 eura

S obzirom na to da će božićne praznike po svoj prilici provesti na brodu, zaposleni u luci su mornarima u znak solidarnosti poslužili tradicionalno božićno pecivo “panetone” i šampanjac, što je italijanski običaj.

Gradonačelnik Brindizija Mimo Konzales rekao je da će se obratiti italijanskom Ministarstvu spoljnjih poslova da vidi da li mogu doprinijeti rješavanju situacije.

Članovi posade su nedavno na palubi istakli natpis "Crew needs help" (posadi potrebna pomoć), nakon čega su Konzales i upravnik luke organizovali sastanak sa posadom, koja je crnogorske i egipatske nacionalnosti, da bi se upoznali sa situacijom i pomogli im u obezbjeđivanju osnovnih namirnica.

Iako su zalihe na brodu pri kraju, članovi posade su kao glavni problem naveli nemogućnost da svojim porodicama šalju novac, jer ne primaju platu od avgusta.

“Gazeta” navodi da su mornari prepušteni sami sebi, te da uprkos tome što četiri mjeseca nemaju primanja, moraju iz svog džepa da plaćaju troškove boravka na brodu koji nema dozvolu da napusti luku zbog neizmirenih obaveza. Vlasnik broda je grčka kompanija “Agoudimos Lines”, a kapetan Nikolas Lygizos.

Osim Đukića, crnogorski pomorci na brodu su i Boban Đurašić, Draško Petrović, Nenad Đuranović iz Bara i Velimir Hadžić iz Kotora, koji je drugi oficir. Pomorci su na grčkom brodu od jula i dobili su samo jednu platu, pa trenutno dug po osobi iznosi oko 3.500 eura.

Odbijaju da napuste palubu bez zarađenog novca. Ako bi napustili brod i vratili se u Crnu Goru, kažu da bi izgubili šansu da dobiju zarađeno.

Luka Brindizi

Pomorci na brodu kojih je ukupno 25, struju imaju dva puta dnevno od 9 do 13 časova i od 18 do 22. Za sada su bez većih zdravstvenih problema

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oglasilo se prošle sedmice.

“Diplomatska predstavništva u Rimu i Atini učiniće sve, u okvirima svojih nadležnosti, da zaštite interese crnogorskih pomoraca. Ministarstvo je o navodima iznijetim u dopisu crnogorskih pomoraca obavijestilo ambasade u Rimu i Atini i dalo instrukcije za dalje korake“, kazali su iz Ministarstva.

Crnogorski pomorci su se na grčki brod kompanije “Agudimos” uputili preko barske agencije “Montemaro”, kojoj su morali da uplate i avans od 400 eura da bi se našli na palubi.

Ovo nije prvi slučaj da se crnogorski pomorci nađu u situaciji da im se ne isplate zarade. Nedavno je grupa od petnaest crnogorskih pomoraca bila zarobljena u albanskoj luci Drač, nakon što su odbili da idu kućama bez isplaćenih zarada.

Kao posada putničkog broda “Adriatica I” italijanske kompanije “Agestea” koji plovi pod zastavom Svetog Vinsenta i Grenade, od strane vlasnika broda upućeni su da idu kući bez plata, nakon čega su se pobunili. U avgustu su se kućama vratili crnogorski pomorci koji su na brodu grčke kompanije “Electra Maritime” iz Pireja.

Galerija

Bonus video: