Crnovršanin ne da funkciju Obrenoviću

Dosadašnjem direktoru Bojanu Obrenoviću u februaru je istekao mandat, ali Savjet Agencije nije htio da ga ponovo izabere
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 18:33h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka donio je juče odluku da na mjesto vršioca dužnosti direktora postavi kontrolora Čedomira Mitrovića zbog toga što ni nakon dva mjeseca nije okončan postupak izbora prvog čovjeka ovog organa.

Dosadašnjem direktoru Bojanu Obrenoviću u februaru je istekao mandat, ali Savjet Agencije nije htio da ga ponovo izabere. Na konkurs, koji je okončan još 19. marta, javili su se nekadašnji pomoćnik ministra u MUP-a Vladimir Vukotić, kontrolor u Agenciji i odbornik Liste za Tuzi u Gradskoj opštini Tuzi Muhamed Đokaj, kao i Obrenenović.

Prema informacijama “Vijesti”, iako samo Obrenović ispunjava uslove za tu poziciju u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Savjet od 19. marta nije donio odluku zbog navodnih mimoilaženja članova tog tijela Šefka Crnovršanina i Alekse Ivanovića sa Obrenovićem.

Kako saznajemo u Agenciji, Vukotića je diskvalifikovalo to što je u prijavi naznačio da je član DPS-a, a Đokaja činjenica da je odbornik u Tuzima. Obrenović tvrdi da su Crnovršanin i Ivanović odlagali okončanje procedure, navodno zbog odredaba Zakona o finansiranju političkih partija i zabrane zapošljavanja mjesec prije i nakon izbora.

“To ih nije spriječilo da izaberu v. d. koji nema kvalifikacije tražene konkursom da vodi Agenciju, a sa kojim ipak moraju zaključiti kakav-takav ugovor”, kazao je Obrenović “Vijestima”.

Crnovršanin je odgovorio da je traženo tumačenje odredaba zakona od Ministarstva finansija i skupštinskog Odbora za ekonomiju, te da ministarstvo nije nadležno, dok iz skupštinskog tijela još nije stigao odgovor.

“Smatramo da v. d. ima sve potrebne reference, a već je zaposlen u Agenciji, pa možda nećemo ni morati da sa njim potpišemo novi ugovor. Osim toga, iako smo više puta tražili Obrenovićev personalni dosije, tek smo ga danas dobili. Tražilo smo te podatke kako bismo znali kad mu ističe ugovor o radu”, kazao je Crnovršanin.

Po zakonu, vršilaç dužnosti može biti na čelu Agencije najviše pola godine.

Agenciji ostala dva kontrolora, konkurs raspisuju poslije izbora

S obzirom na to da je Agenciju nedavno napustila šefica Odsjeka za nadzor Kristina Baćović, a Mitrović postao v. d., ovo tijelo će neko vrijeme raditi sa samo dva kontrolora. “Trenutno stanje je takvo, ali je Savjet ranije donio odluku da se raspiše konkurs za to radno mjesto. U ovoj fazi izbornog procesa to, naprosto, ne možemo učiniti, kazao je Crnovršanin.

Galerija

Bonus video: