CRNVO: Natavićemo da pomažemo razvoj organizacija

„CRNVO će i u narednom periodu nastaviti da jača kapacitete i pomaže razvoj NVO koje rade na rješavanju problema u svojim zajednicama“, navodi se u saopštenju te organizacije
295 pregleda 0 komentar(a)
CRNVO, Foto: CRNVO
CRNVO, Foto: CRNVO
Ažurirano: 27.04.2015. 18:41h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) nastaviće da jača kapacitete i pomaže razvoj NVO koje rade na rješavanju problema u svojim zajednicama.

CRNVO je od 25. do 27. aprila organizovao trening u Budvi za predstavnike NVO iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve na temu „Kreiranje javnih politika i javno zastupanje“.

„CRNVO će i u narednom periodu nastaviti da jača kapacitete i pomaže razvoj NVO koje rade na rješavanju problema u svojim zajednicama“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Kako su naveli iz te organizaije, trening su organizovali u okviru projekta „I civilno društvo odlučuje“, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, a u partnerstvu sa Mrežom instituta i škola za javnu upravu u centralnoj i istočnoj Evropi i NVO Bonum.

„Predstavnici NVO učili su o javnom zastupanju i kreiranju javnih politika na praktičnim primjerima i kroz probleme koje su prepoznali u svojim zajednicama“, kaže se u saopštenju CRNVO.

Kako su pojasnili, treningu su prisustvovali predstavnici Gradenigo, Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, NVO Nada, Centra za kulturni razvoj i edukaciju Sapio, Omladinskog Kulturnog Centra NVO Urban Nove, kao i Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima i Alternativnog Kreativnog centra.

„CRNVO je u protekla dva mjeseca organizovao ovu vrstu obuka za više od 40 predstavnika NVO iz gradova južne i centralne regije, a u maju će kroz obuku na temu Kreiranje javnih politika i javno zastupanje proći više od 30 predstavnika NVO sa sjevera Crne Gore“, poručili su iz CRNVO.

Kako su ocijenili, učesnici treninga identifikovali su kao probleme u svojim zajednicama nepostojanje lokalnog plana za mlade, nepostojanje kaznenih mjera za nerazdvajanje otpada i nezakonito oduzimanje privatne svojine.

Predstavnici Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju istakli su da im je trening pomogao da steknu mnoga praktična iskustva i znanje za kreiranje janvih politika i javno zastupanje.

„Naša organizacija trenutno radi na zastupanju ideje otvaranja Dnevnog centra u Budvi, ali do sada nije bilo konkretnih rezultata“, kazali su iz tog udrženja.

Oni su dodali da je potrebno lobirati kod naležnih organa i poslanika izmjenu Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti odnosno uvesti kategoriju roditelj-negovatelj.

„Zakon će uskoro biti ponovo predložen u Skupštini i vjerujemo da ćemo biti uspješniji u lobiranju usvajanja zakona upravo zbog znanja koje smo stekli na treningu“, navela je predstavnica udruženja, Nataša Anastasov.

Iz CRNVO su podsjetili da je objavljen javni poziv za isti trening za predstavnike NVO iz Berana, Kolašina, Mojkovca, Gusinja, Plava, Rožaja, Andrijevice i Petnjice i da je rok za prijavljivanje 3. maj ove godine.

Bonus video: