Crtežima pomaže da Podgorica dobije novih 100.000 stabala

Mladi slikar završio akciju u kojoj je prikupio 250 eura za kupovinu sadnica
2378 pregleda 3 komentar(a)
Miloševi radovi biće izloženi u septembru u galeriji “Klub”, Foto: Privatna arhiva
Miloševi radovi biće izloženi u septembru u galeriji “Klub”, Foto: Privatna arhiva

Akademski slikar Miloš Radunović uspješno je završio akciju “100 crteža za 100 sadnica” i prikupio 250 eura za podršku ideje Organizacije “KOD” da u Podgorici u naredne dvije godine zasadi novih 100.000 stabala. Miloševe crteže zainteresovani su mogli da dobiju za simboličnih pet eura, od čega je mladi umjetnik polovinu sredstava donirao “KOD-u”. Ideju te organizacije za ozelenjavanje Podgorice podržao je u želji da pomogne u “stvaranju boljeg društva i okoline”, ali i kako bi podstakao druge na akciju.

“Ovim projektom, kao i svakim drugim, želim da podstaknem buđenje svijesti o potrebi za malim akcijama. Za najmanjim, prvim korakom, jer svako može i sam da posadi drvo, da očisti ispred svoje zgrade ili popravi slomljenu klupu i time zacrta primjer. Sami sebe moramo da gradimo, a drugi će slijediti. Stvaramo bolje društvo stvarajući boljeg sebe”, rekao je on ranije “Vijestima”. Po završetku akcije, kazao je da bi volio da je obezbijedio i više sredstava, ali i dodao da je ovo “tek prvi korak”. Sredstvima od donacija za Miloševe crteže, “KOD” će, kako su ranije kazali, realizovati akciju pošumljavanja jednog od ogoljelih brda u Podgorici.

Organizacija “KOD” je akciju “100.000 stabala” pokrenula u septembru prošle godine. Do kraja 2018, prema izvještaju sa zvaničnog sajta, za ozelenjavanje Podgorice prikupljeno je 4.099 eura, te posađeno 1.228 stabala. “KOD” je sredinom januara akciju proširio i na Bar, kada je upućen i prvi poziv građanima da doniraju sredstva za stabla u tom gradu.

Miloševi radovi, pod nazivom “Fragmenti”, biće dostupni u septembru, kada će biti izloženi u galeriji “Klub” Centra savremene umjetnosti, u sklopu izložbe “Fragmenti svjetlosti”, koju realizuje sa kolegom i prijateljem Igorom Husagom.

Bonus video: