Crveni krst i mnoge NVO obećali pomoć malom poligloti sa Konika

Zahtijevaćemo da Alen i njegova braća i sestre konačno dobiju pravo na školovanje, socijalnu pomoć i zdravstvenu zaštitu, istakla Biljana Alković
3 komentar(a)
Mustafović, Foto: Boris Pejović
Mustafović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.05.2014. 18:32h

Nadležni iz nekoliko nevladinih organizacija i Crvenog krsta (CKCG) obećali su da će se potruditi da na bilo koji način pomognu jedanaestogodišnjem Alenu Mustafoviću, malom poligloti sa Konika.

Mustafović koji zna pet jezika, iako ne ide u školu, živi sa devetočlanom porodicom u trošnoj kućici, bez struje i vode.

Pored maternjeg - romskog, Alen zna italijanski, francuski, albanski, crnogorski i “pomalo” engleski jezik.

“Vijesti” su u srijedu objavile priču o nevjerovatnom dječaku, koji je od malih nogu prinuđen da se snalazi kako bi preživio.

Iz CKCG “Vijestima” je juče saopšteno da će već u petak posjetiti Alena i njegove najbliže u Ulici Aleksandra Puškina.

Predstavnica Instituta socijalne inkluzije Biljana Alković kazala je da će “zahtijevati od relevantnih ministarstava da Alen i njegova braća i sestre konačno dobiju pravo na školovanje, socijalnu pomoć i zdravstvenu zaštitu”.

Behija Ramović iz "Ženske mreže" saopštila je da su upoznati sa problemima porodice Mustafić.

“Kontaktiraćemo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvjete u nadi da će djeca već na jesen krenuti u školu”, naglasila je Ramović.

Hisni Ranoši iz NVO "Naša domovina" kazao je da će se potruditi da doniraju Mustafovićima hranu i garderobu.

Alen je rođen u italijanskom gradu Mesini, gdje je pohađao četiri razreda osnovne škole, a naučio je da čita i piše i na drugim jezicima.

Dječak i njegova braća Hasan i Dejan i sestre Melisa i Sabrija od dokumenata imaju samo matične brojeve iz Italije, a u Crnoj Gori nemaju pravo ni na zdravstvenu zaštitu i socijalnu pomoć.

Bonus video: