Čudan hobi Ivana Zankovića: "Osnovao" četiri crkve

Zanković podnio prijave za osnivanje Crnogorske katoličke crkve, Crnogorske protestantske, Crnogorske demohrišćanske i Crnogorske adventističke crkve”
762 pregleda 63 komentar(a)
Ivan Zanković, Foto: Anto Baković
Ivan Zanković, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 25.04.2013. 07:42h

Iskoristivši pravnu prazninu, odnosno Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977.godine, Baranin Ivan Zanković podnio je zahtjev za registrovanje četiri vjerske zajednice - Crnogorsku katoličku crkvu, Crnogorsku protestantsku crkvu, Crnogorsku demohrišćansku crkvu i Crnogorsku adventističku crkvu.

Kako je juče saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, oni na osnovu tog zakona samo imaju mogućnost da “konstatuju činjenicu prijave osnivanja određene vjerske zajednice”. MUP kaže da nemaju zakonsko ovlašćenje da razmatraju da li vjerska zajednica ispunjava kriterijume i da oni samo “izdaju uvjerenje da je prijava zaprimljena”.

“MUP ne vodi registar vjerskih zajednica, već evidenciju prijavljenih vjerskih zajednica i na osnovu te evidencije, izdaje uvjerenje-potvrdu o prijavljivanju nove vjerske zajednice. Shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, osnivači vjerske zajednice su građani“, saopštio je MUP.

Dodaje se da je filijala u Baru 26. marta ove godine primila prijavu Zankovića za osnivanje Crnogorske katoličke crkve i izdala uvjerenje kojim konstatuje da je primljena prijava.

Ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici Anton Sbutega kazao je za TV Vijesti da je juče imao razgovore u Vatikanu i da ne postoje problemi u odnosima Crne Gore i Vatikana

MUP podsjeća da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprema Predlog zakona o položaju vjerskih zajednica, koji treba da precizira uslove registrovanja vjerskih zajednica.

Iz tog resora, koji vodi Suad Numanović, rekli su juče da nijesu upoznati sa inicijativom za osnivanje Crnogorske katoličke crkve i da nije u njihovoj nadležnosti registracija vjerskih zajednica.

“Kao što je poznato, Crna Gora i Sveta stolica zaključili su Temeljni ugovor 2011. godine kojim se međusobno regulišu prava i obaveze između Katoličke crkve (Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije) i države, odnosno Vlade Crne Gore. Od zaključivanja konkordata odredbe ovog ugovora su poštovane na zadovoljstvo obiju strana”, saopštilo je Numanovićevo ministarstvo.

Sekretar Biskupske konferencije Ćirila i Metoda, zrenjaninski biskup Ladislav Nemet rekao je u Kotoru da očekuje pokretanje postupaka od strane kotorskog biskupa i barskog nadbiskupa da se registracija CKC poništi.

Ipak, ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici Anton Sbutega kazao je za TV Vijesti da je juče imao razgovore u Vatikanu i da ne postoje problemi u odnosima Crne Gore i Vatikana.

“Ime katoličko je registrirano i zaštićeno svugdje u svijetu. To je regulirano i Temeljnim ugovorom između Svete stolice i države Crne Gore. Na potezu je država koja bi trebalo da poništi tu registraciju", rekao je Nemet, prenosi Radio Dux.

Premijer Milo Đukanović kazao je juče u Budvi da Zankovićev potez ne može da dovede u pitanje odličan odnos između Crne Gore i Vatikana.

Muslimanima branio da budu članovi kluba

Sekretarijat za sport 2004. godine odbio je Zankovićev zahtjev da ozvaniči registraciju moto kluba "Lojd" iz Sutomora, zbog člana 16. statuta.

U tom članu Zanković je naveo je "da u cilju unapređenja i zaštite hrišćanskog bratstva i jedinstva i u cilju poštovanja jedinstveno-iskrene hrišćanske ljubavi i uopšte u životu, član moto-kluba ne može biti osoba muslimanske vjeroispovijesti".

Slučaj, do tada nezabilježen u Crnoj Gori, izazvao je žučno negodovanje i burne reakcije ljudi koji su, kako tvrde, "bez pitanja" upisani kao suosnivači kluba.

Ivanov rođeni brat Marko Zanković i kum Milenko Obradović tada su za "Vijesti" ispričali da se Ivan, ne pitajući ih, poslužio njihovim imenima i imenima još šest ljudi, navodnih osnivača auto-moto kluba "Lojd".

Bonus video: