Čudna sudbina 59 skupih vatrogasnih vozila

Policija do danas nije spriječila nelegalnu upotrebu vatrogasnih kamiona, niti je bilo ko zbog toga snosio posljedice
347 pregleda 2 komentar(a)
Vatrogasci Kotor, Foto: Siniša Luković
Vatrogasci Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.12.2015. 20:36h

Od ukupno 59 savremenih vatrogasno-spasilačkih vozila koje je Vlada nabavila u periodu 2009-2011. godine za potrebe crnogorskih opština i Vojske, do danas je uredno registrovano samo njih 37, dok je procedura registracije u toku za još dva vozila.

Dvadeset vozila još nema registarske tablice, iako se najveći broj njih već godinama kreće crnogorskim drumovima i redovno izlazi na intervencije.

Uprkos tome što je po zakonu zabranjeno učestvovanje u saobraćaju neregistrovanih vozila bilo koje vrste, policija do danas nije spriječila takvu nelegalnu upotrebu vatrogasnih kamiona, niti je bilo ko u službama zaštite opština koje imaju neregistrovana vozila, zbog toga snosio posljedice.

„Vijestima“ je u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a preko kojeg je od podgoričke kompanije „Ljetopis Automotive“ prije pet godina izvršena nabavka preko 22 miliona eura vrijednih vatrogasnih i spasilačkih vozila marke „mercedes“ sa specijalnim nadgradnjama renomirane austrijske firme „Rosenbauer“, potvrđeno da do danas registarske tablice nije dobilo njih 20. Riječ je o po tri nova vatrogasna kamiona u službama zaštite Berane, Ulcinj, Bijelo Polje, pet vozila u Službi zaštite Kotor i šest novih kamiona koji su pripali Službi zaštite Pljevlja, ali ih ona do danas nije u suštini preuzela, pa oni već godinama propadaju na nekoj od pljevaljskih livada.

Iako je Vlada još 2008., prije nego što su počele isporuke vatrogasnih vozila, prihvatila predlog MUP-a da se za neke od opština „koje nijesu u mogućnosti da izmiruju obaveze po osnovu kredita“, vozila plate iz državne kase, a da sa ostalim opštinama budu potpisani budu potpisani potkreditni aranžmani sa Ministarstvom finansija, kako bi one krenule u uredno plaćanje obaveza prema dobavljaču, to se ni do danas u više slučajeva nije desilo.

„Opštine Berane, Bijelo Polje, Ulcinj, Kotor i Pljevlja i pored više urgencija iz Ministarstva finansija, još nisu potpisale potkreditne aranžmane sa tim ministarstvom, što je preduslov za dobijanje potrebne dokumentacije za registraciju specijalnih vozila za gašenje požara i spasavanje. Pitanje neregistrovanih vozila treba uputiti lokalnim samoupravama koje su nabavile predmetna vozila, jer su isključivo one u obavezi da ova vozila uredno registruju“, saopšteno je „Vijestima“ iz MUP-a, ali nije odgovoreno zašto saobraćajna policija dozvoljava svakodnevnu upotrebu tih neregistrovanih državnih vozila na crnogorskim drumovima.

I dok su Kotorani, Beranci, Bjelopoljci, Ulcinjani i Pljevljaci povlašćeni jer se voze neregistrovanim skupim vatrogasnim kamionima koje uz to nisu ni počeli otplaćivati državi, njihove kolege, vatrogasci iz Andrijevice, Bara, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Mojkovca, Plava, Rožaja, Tivta, Nikšića, Šavnika, Žabljaka i Plužina, su uredno odradili svoje obaveze i registrovali kupljena vozila.

Vlada nekom majka, nekom maćeha

Po odluci Vlade iz 2008, iz državnog budžeta se plaća nabavka novih vatrogasnih kamiona za opštine Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Rožaje, Plav, Cetinje, Žabljak, Šavnik, Plužine i Andrijevica, za što se izdvaja ukupno 8.307.783 eura. Tome treba dodati i četiri vozila za Vojsku koje Ministarstvo odbrane plaća preko 1,5 miliona eura.

S druge strane, Tivat, Herceg Novi, Bar, Nikšić, i „problematični“ Berane, Bijelo Polje, Ulcinj, Kotor i Pljevlja koje još nisu potpisali prokreditne ugovore sa Ministarstvom finansija, svoja vozila treba sami da plate u ukupnom iznosu od 12.266.87 eura.

I dok Vlada omogućava nekim od opština da ne poštuju ni zakon ni svoje obaveze, Tivćani su, na primjer, do sada već od svog kredita od 1.474.141 eura kojim su kupljena tri vozila za Službu zaštite Tivat i jedno za Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ iz Radovića, vratili skoro 600 hiljada eura.

Bonus video: