Ćute o fotografijama modela na eksponatima i spomenicima

Direktorica muzeja nedavno je za predstavljanje svoje modne linije koristila položaj i resurse ustanove kojom rukovodi
95 pregleda 3 komentar(a)
Narodni muzej, Foto: Facebook
Narodni muzej, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.09.2018. 19:59h

Ministarstvo kulture tvrdi da Narodni muzej „ni u jednom segmentu, ni materijalno ni nematerijalno, nije podržao izradu ili predstavljanje“ modne linije direktorke te ustanove kulture Anastazije Miranović.

Iz resora, kojim rukovodi Aleksandar Bogdanović, nijesu odgovorili na pitanje da li je „nematerijalna pomoć“ NM to što su fotografije manekenki u modelima direktorice muzeja izložene u prostorijama Njegoševe nekadašnje rezidencije, a snimljene u prostorijama i uz korišćenje eksponata Dvorca kralja Nikole.

Projekat ‘Eros, krv i svetost’ sastojao se od dva segmenta, izložbe radova istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića i modnog dijela projekta, revije Miranović. NM je bio organizator prvog segmenta projekta... Modni dio, odnosno reviju, je organizovala Turistička organizacija Prijestonice, koja je obezbijedila sve tehničke uslove za realizaciju, dok je izradu kolekcije finansirala autorka Miranović. Narodni muzej ni u jednom segmentu, ni materijalno ni nematerijalno, nije podržao izradu ili predstavljanje navedene kolekcije“, tvrde iz resora kulture, čiji je prvi čovjek prisustvovao događaju.

Direktorica muzeja nedavno je za predstavljanje svoje modne linije koristila položaj i resurse ustanove kojom rukovodi. Autor umjetničko-modnog projekta, uz Miranovićevu, je i poznati slikar Dimitrije Popović.

Miranovićeva smatra da koristeći reurse ustanove kojom rukovodi nije zloupotrijebila položaj.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Miranovićeva kao direktor Narodnog muzeja, koristeći službene resurse u svrhe promocije svoje modne linije, prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, koji u članu 7 predviđa da “sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kada privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost funkcionera u vršenju funkcije”. Iz NM tvrde da direktorka nije ogriješila o Krivični zakonik (član 416 koji tretira zloupotrebu službenog položaja), te zakone o kulturi (finansiranje ustnove) i sprečavanja korupcije.

Bonus video: