Čuvajmo životnu sredinu: Na Ćemovskom polju sakupljeno skoro 200 kubika otpada

U akciji čišćenja učestvovalo preko 300 volontera
115 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 19:04h

Nakon akcije čišćenja Ćemovskog polja koja je organizovana u susret Danu planete zemlje (22. april), kako mehanizacijom javnih preduzeća Glavnog grada, tako i od strane građana, sakupljeno je ukupno između 150 i 200 kubika otpada svih vrsta, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U akciji je učestvovalo preko 300 volontera.

Podgoričanin Dejan Popadić, koji svakodnevno gleda kako nesavjesni građani bacaju smeće po Ćemovskom polju, priključio se akciji čišćenja tog dijela grada.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Iako svjestan da kao pojedinac ne može mnogo da učini, Popadić je, kako je kazao "Vijestima", odlučio da učestvuje u akciji, organizovanoj povodom Dana Planete Zemlje, jer mu je veoma bitno očuvanje prirode i okoline.

"Živim u komšiluku i svakodnevno se rekreiram na Ćemovskom polju. Svaki dan gledam kako se tu kupi smeće i to mi smeta. Ne možemo mnogo uticati kao pojedinci, ali instutucije, koje su zadužene za to, bi trebalo da malo više vode računa i sprovedu neke jače inspekcijske kontrole", smatra Popadić.

Foto: Luka Zeković

Nadležni su akcijom, koja je organizovana u okviru projekta "Podizanje ekološke svijesti", koju finansira EU, željeli da prenesu poruku da zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta u aktivnostima na svim nivoima.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je kazao da resor kojim rukovodi i njegovi partneri u ovom poslu, smatraju da treba voditi računa o svojoj životnoj sredini, koja predstavlja jedan od najvećih potencijala Crne Gore.

"Akcija čišćenja predstavlja samo jednu od aktivnosti koje su sprovedene", istakao je Gvozdenović.

Foto: Luka Zeković

Ministar je kazao da pored podizanja ekološke svijesti i drugih projekata, Ministarstvo radi i na izradi nove zakonske regulative koja će pomoći da taj "projekat pretvore u formulu koja stvara uslove za bolju zaštitu".

Predstavnica Glavnog grada Milka Šćepović je kazala da su akciju počeli u subotu, uklanjanjem spontanih deponija građevinskog šuta, stakla i drugog rasutog materijala, od kojeg bi mogli da se povrijede učesnici akcije.

"Cilj akcije je da zaštitita životne sredine i ekološka svijest građana postane naša svakodnevica. To je dobro i za nas i za generacije koje dolaze", kazala je Šćepović.

Foto: Luka Zeković

Predstavnica NVO "Green home" Jelena Marojević je ocijenila da je pitanje neselektivnog i nepravilnog odlaganja otpada jedan od najvećih ekoloških problema u Crnoj Gori.

Upravo ova akcija, kako je istakla, pokazuje da će se tim pitanjem morati više baviti u narednom periodu.

"Posebnu zahvalnost dugujemo građanima koji su se odazvali akciji, što pokazuje da pored nesavjesnih pojedinaca zbog kojih imamo ovakve slike na tri kilometra od centra grada, postoje i oni građani koji su spremni da pruže mnogo više kako bi naša životna sredina bila čistija“, kazala je Marjević.

Foto: Luka Zeković

Akciju su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma, NVO Green Home, organizacija Biciklo.me i Montenegro phototrekking uz podršku Glavnog grada.

Odazvale su se i ambasade Italije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kine.

Deponije niču kao pečurke

Šćepović je kazala da se na Ćemovskom polju nalazi veliki broj spontanih, nelegalnih deponija, koje u Podgorici svakog dana "niču kao pečurke".

"Neodgovorni pojedinci odlažu otpad gdje god nađu zgodno mjesto za to, pogotovo pored puteva, što stvara ružnu sliku za našu državu i grad. Odlažu ga i u koritima rijeka, javnim površinama koje nijesu privedene namjeni i gdje stignu", kazala je Šćepović.

Glavni grad, kako je istakla, ulaže maksimalne napore sa svojim preduzećima "Čistoća" i "Zelenilo" da se održi higijena u gradu, za šta je potrebno dosta novca.

Galerija

Bonus video: