Čuvari Bukovice traže od Kovačevića da poništi elaborat jer je nezakonit

U novom dopisu poslatom Kovačeviću, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da “šalju dopunu primjedbi sa obrazloženjem”, vezano za postupak i procedure koje su se sprovodile prilikom izdavanja građevinske dozvole za izgradnju objekata mHE
3178 pregleda 3 komentar(a)
Bukovičani traže hitni odgovor: Kovačević, Foto: Boris Pejović
Bukovičani traže hitni odgovor: Kovačević, Foto: Boris Pejović

Čuvari Bukovice i Ekološki pokret Donja Bukovica tvrde da je geodetska agencija “Katastar”, koja je po nalogu firme “Hydra MNE” radila Elaborat o parcelaciji, napravila krivično djelo.

Zbog toga su ponovo su tražili od direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića da poništi ovjeru Elaborata i rješenje o parcelaciji, na osnovu kojeg je firmi “Hydra MNE” izdata građevinska dozvola za mini hidroelektrane “Bukovica 1 i 2”.

Firma koja je radila parcelaciju 3. maja izbrisana je iz Centralnog registra privrednih subjekata.

“Da bi Elaborat bio validan mora da ima geodestek i GPS tačke, što nijesu mogli imati. Oni su otišli na lice mjesta i napravili tačke gdje je odgovaralo firmi ‘Hydra MNE’, a za to su koristili podlogu novog katastra, koji još nije stupio na snagu. U popisnom katastru, koji je na snazi, imamo skice koje su crtane ručno, nema ništa na osnovu čega je geodeta mogao da odredi koordinate”, kazao je jedan od čuvara Bukovice Vojin Sušić.

Dodao je da su zbog toga od Kovačevića tražili i odgovor kako je službenik Uprave za nekretnine potpisao takav Elaborat, kršeći krivično djelo.

“On nam još nije odgovorio na prvi dopis, a urgentno je da se ova pitanja rješavaju, jer je neko počinio krivično djelo”, kazao je Sušić. NVO EPDB ranije je dopisom obavijestio Kovačevića da je firma “Hydra MNE”, koja je dobila koncesiju na vode rijeke Bukovice nezakonito od “Katastra” tražila i dobila parcelaciju zemljišta na kom su planirali radove, iako ta imovina nije u njihovom vlasništvu. Na osnovu njihovog Elaborata izdata je građevinska dozvola za objekte mini hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica2” kompaniji koja je u vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

U novom dopisu poslatom Kovačeviću, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da “šalju dopunu primjedbi sa obrazloženjem”, vezano za postupak i procedure koje su se sprovodile prilikom izdavanja građevinske dozvole za izgradnju objekata mHE.

“Uprkos svim propustima i kršenju zakonskih normi, koje smo Vam već obrazložili u ranije dostavljenom dopisu, Uprava za nekretnine je, u upravnom postupku, donijela rješenja o parcelaciji, na osnovu kojih su nastali i posjedovni listovi sa novoformiranim parcelama, a koje su poslužile za izdavanje građevinske dozvole od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma. Tražimo poništenje ovjere Elaborata, a samim tim i poništenje rješenja o parcelaciji, koje je proisteklo iz istog”, napisali su Kovačeviću u dopisu koji potpisuje predsjednik NVO EPDB Aleksandar Vemić.

Tražili su da odgovori hitno i da im dostavi “zvaničan stav Uprave za nekretnine”, kako bi predstavnici NVO EPDB i mještani sela koja gravitiraju rijekom Bukovicom odlučili o eventualnom krivičnom procesuiranju svih koji su učestvovali u tom poslu. Bukovičani odavno biju bitku da sačuvaju rijeku, a strasti su uzavrele prije više od mjesec kada je “Hydra MNE”, koja je koncesiju na vode Bukovice dobila na 27 godina, počela pripremne radove. Protest je prekinut do konačne odluke Ministarstva ekonomije o gradnji.

Bonus video: