CZIP: Italijan pokušao da prenese 20 ubijenih ptica

Šljuka je redovni zimski gost ali u manjem boju gnijezdi u Crnoj Gori. U zimskim mjesecima predmet je intezivnog lova i krivolova, posebno stranaca
183 pregleda 2 komentar(a)
jarebica kamenjarka, Foto: CZIP
jarebica kamenjarka, Foto: CZIP
Ažurirano: 08.12.2015. 09:08h

Na graničnom prelazu Luka Bar zaplijenjeno je 20 ubijenih jarebica kamenjarki i jedna šljuka, koje je državljanin Italije, pokušao da prenese preko granice bez posjedovanja neophodne dokumentacije, saopšteno je iz Centra za proučavanje ptica (CZIP).

"Zakon o divljači i lovstvu članom 64 dozvoljava organizovanje lova strancu na način i pod uslovima propisanim ovim Zakonom. Međutim, članom 70 Zakona o divljači i lovstvu uređen je način držanja, prevoza i prenosa divljači i njenih djelova izvan lovišta. Ovim članom propisan je obavezan sanitarni pregled i posjedovanje potvrde o porijeklu divljači i njenih djelova koje državljanin Italije nije posjedovao", navodi se u saopštenju CZIP.

Kako se u navodi u Zapisniku o izvršenom inspekcijskom pregledu ptice su ubijene u lovištu na reonu Plužina.

IZ CZIP napominju da je Zakonom i propisana i odgovornost korisnika lovišta ako "strancu dozvoli lov divljači suprotno članu 64 stav 1 ovog zakona" i "iznese iz zemlje ulovljenu ili prepariranu divljač ili njihove djelove, kao trofeje, bez odobrenja Ministarstva".

"Obje ulovljene vrste Zakonom su propisane kao lovne i to u periodu od 1. oktobra do 31. decembra. Međutim, procijenjena brojnosti jarebice kamenjarke na 1.200 parova i zbog intezivnog lova i krivolova našla se i na Crvenoj listi IUCN-a, svjetskog autoriteta za zaštitu prirode. Česti ljetnji požari utiču na značajnu degradaciju njenih staništa u Crnoj Gori. Neka lovačka društva, kao što je Udruženje lovaca Tivat, prepoznala su loše stanje populacije ove vrste i uspostavile moratorijum", saopšteno je iz CZIP.

Šljuka je redovni zimski gost ali u manjem boju gnijezdi u Crnoj Gori. U zimskim mjesecima predmet je intezivnog lova i krivolova, posebno stranaca.

Bonus video: