CZIP pozvao zainteresovane da ime se pridruže u događaju "Bubo night"

Događaj je naziv dobio po latinskom nazivu za veliku ušaru – Bubo bubo
554 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Twitter
Ilustracija, Foto: Twitter

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) poziva zainteresovane da im se pridruže u događaju "Bubo night", trećem brojanja sova, koje je zakazano za 22. i 24. februar.

Događaj je naziv dobio po latinskom nazivu za veliku ušaru – Bubo bubo.

Prvog dana, 22. februara, popis velike ušare obuhvatiće prostor Bokokotorskog zaliva, obalu od Budve do Bara kao i padine Rumije. Drugog dana, 24. februara, plan je na isti način pokriti prostor Bjelopavlića, kao i kanjone Morače i Cijevne.

Kako su ti lokaliteti istraženi prethodnih godina i z anjih postoji znanje o potvrđenim i potencijalnim teritorijama velike ušare, građani će vršiti monitoring u cilju praćenja populacije.

Iz CZIP-a dodaju i da je za početak mart planirano širenje oblasti istraživanja na prostor Polimlja.

"Uloga građana, volontera, svih ljubitelja prirode nemjerljiva je i nezamjenljiva u slučaju popisa ove ptice. Razlog tome je i kratak vremenski interval u kojem se velika ušara oglašava zbog čega postoji potreba da se bude na pravom mjestu u pravo vrijeme. U skladu sa tim svaka unaprijed određena tačka na nekom lokalitetu imaće osobu koja će tokom sumraka osluškivati upečatljivo oglašavanje ove sove i time potvrditi njeno prisustvo ili odstustvo. Na taj način i uz pomoć 30 ljudi za jednu noć se može pokriti oblast za koju bi jednoj osobi trebalo 30 dana", kazali su iz CZIP-a.

"Bubo night" je nastao u Sloveniji prije 20 godina i projekat je uspostavio Tomaž Mihelič iz DOPPS-a (BirdLife Slovenia). U Crnoj Gori, događaj je realizovan 2017. i 2018, u okviru projekta „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori“ koji je finansirala Delegacija Evropske unije i najmasovniji je naučno-istraživački događaj u zemlji.

Uz podršku preko 100 volontera, iz CZIP-a su tada obišli 87 tačaka i potvrdili 42 teritorije te Aneks I vrste Ptičije direktive.

Zainteresovani učešće mogu prijaviti putem linka https://bit.ly/2Xks0Bs.

Bonus video: